2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

IT osobnosť na pôde Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove

10.10.2019 nás poctil svojou návštevou jeden z našich najúspešnejších absolventov Ing. Radoslav  Danilák, PhD. Maturitné vysvedčenie si prevzal v roku 1987 a ďalej pokračoval v štúdiu na TU v Košiciach. Prešovčan, dnes už s americkým pasom, má na konte viac než dvesto patentov, kariéru v kľúčových korporáciách čipového biznisu a tiež vlastné start-upy s multimiliónovými exitmi. Momentálne žije v USA (Silicon Valley) a pracuje na ďalších projektoch. Patrí tam k najznámejším Slovákom vďaka revolučným mikroprocesorovým čipom, ktoré navrhol okrem iných zariadení aj pre Playstation 2 a tiež X-Box. Radoslavove produkty sa dnes používajú v najrýchlejších počítačoch na svete, uspela aj jeho koncepcia lacných, ale spoľahlivých flash pamätí, ktoré sú dnes hlavným stavebným prvkom SSD diskov.

Radoslav Danilák je osobnosť, ktorá to svojím talentom, húževnatosťou a vytrvalosťou dotiahla až za veľkú mláku. „Ak by sme jeho výsledky chceli prirovnať k nejakému mediálne známemu športovcovi, tak bez váhania by to bol Peter Sagan,“  skonštatoval  náš kolega Ing. Peter Vargovčík, ktorý  sa pozná s Radom Danilákom ešte z čias štúdia na našej škole a pokračoval: „Radko si už ako 15-ročný prvák na SPŠE rýchlo získal rešpekt nás, starších spolužiakov, z najstaršieho školského „výpočťáku“ v prešovskom okrese. Nielenže už vtedy chrlil dennodenne nápady, ktorých riešenie sme s nadhľadom posúvali budúcim generáciám japonských vývojárov. On mnohé zo svojich nápadov s nečakanou ľahkosťou v priebehu niekoľkých dní aj realizoval.“

Je nám preto veľkou cťou, že prijal naše pozvanie a podelil sa s nami so svojou životnou cestou plnou úspechov. Sme veľmi radi, že nezabúda na školu, ktorá mu poskytla priestor a umožnila mu rozvíjať sa v IT oblasti. „Bolo to pre nás veľmi dôležité, že sme mali v škole priestor rozvíjať svoj talent“, spomínal Radoslav počas svojej prednášky pre študentov a pedagógov školy. V nej prebehol svoj profesijný životopis, najdôležitejšie výsledky, umožnil nám nazrieť do kuchyne vývoja produktov svetoznámych značiek Toshiba či NVidia, pre ktoré pracoval. Naznačil nám princípy svojich najodvážnejších úspešných návrhov a predstavil prezentáciu pre investorov, ktorá pre vývoj jeho najnovšieho projektu získala investíciu 25 miliónov dolárov. „V živote mnohých firiem sa striedajú úspešné, ale aj menej úspešné obdobia. To, či sa firma pozviecha, keď padne na dno, o tom rozhodujú jej ľudia. Len ak sú úprimní, obetaví, pracovití, dokážu firmu znova

postaviť na nohy.“ Čipový mág vyčerpávajúco odpovedal na otázky z publika a dlho znejúci potlesk svedčil o výnimočnosti tohto stretnutia. V súčasnosti pôsobí tiež ako poradca v Rade vlády SR pre vedu, techniku a inovácie a reprezentuje Slovensko ako expert na EuroHPC (European High Performance Computing Commission) pri Európskej komisii. Práve na pôde EÚ chce Radoslav vyrábať svoj najnovší mikroprocesorový čip Tachyum Prodigy určený pre dátové centrá, ktorý vyvíja so svojou vlastnou firmou Tachyum.

Pre našich študentov bolo stretnutie s osobnosťou Radoslava Daniláka silnou motiváciou a inšpiráciou, ako si plniť svoje sny. Nejednému z nich sa určite vryli do pamäti slová, ktoré zazneli počas prednášky: „Ak chceme niečo dosiahnuť, musíme vystúpiť z radu.“

 

Ing. Peter Vargovčík, Mgr. Jana Pavlišáková

Meet and Code

Akcie Meet and Code dlhodobo patria medzi veľmi populárne a obľúbené podujatia zamerané na propagáciu a vzdelávanie v oblasti IT. Cieľom týchto podujatí je pomocou programovania zatraktívniť danú oblasť pre všetky vekové kategórie, ale aj vytvoriť projekty, ktoré budú pomáhať okoliu.

V našej škole sa uskutočnili 3 projekty Meet and Code. Dva organizovalo občianske združenie IMPULZ a jeden Nadácia školy, pod vedením študentky z 3.F, Daniely Chovancovej.

Prvý projekt Nakóduj svoj nápad (IMPULZ, o. z.) bol zameraný na vytvorenie vlastnej webovej stránky pomocou aplikácie Wordpress, ktorú študenti mali následne propagovať a prezentovať. Výsledok bol príjemným prekvapením, keďže naši študenti prišli s kreatívnymi nápadmi a užitočnými návrhmi ich stránok, ktoré sú do budúcna aplikovateľné aj v reálnom živote. Najlepšie nápady boli ocenené peknými a zaujímavými cenami a aj tí, ktorí nemali toľko šťastia, boli tiež za svoju snahu odmenení.

Dievčatá z 2.F triedy pripravili dizajnovo krásny web Ponožečky, zameraný na predaj rôznych druhov ponožiek. Vytvorenie mojej zóny a košíka na nákup produktov bol samozrejmosťou. V spojení s peknou prezentáciou a kvalitným prezentovaním svojej práce obsadili 1. miesto.

Na druhom mieste sa umiestnili traja študenti 3.F, ktorí prezentovali platformu združujúcu ponuku práce študentov našej školy. Na stránke sme mohli vidieť rôzne kategórie ponuky práce od účtovníctva až po programovanie. Veríme, že v tejto iniciatíve budú pokračovať a tento projekt bude zavedený aj do reálneho života. So svojou stránkou profesiaspse obsadili 2. miesto.

Tretie miesto si vybojovali študenti 4. SB triedy za svoju stránku, ktorá pojednáva o tom, ako z ekologického hľadiska vylepšiť naše mesto a tým aj dopravnú situáciu formou ekologických kolobežiek. Tento projekt je dôkazom toho, že naši študenti sledujú aktuálne problémy a snažia sa o ich riešenie.

Aj tí, ktorí nevyhrali, nám predstavili svoje kreatívne nápady ako napríklad stránku na predaj hodiniek alebo holubov. Prvé tri miesta boli ocenené kupónmi do kaviarne M&M, ktorá sa nachádza v blízkosti školy. Každý tím, ktorý sa zúčastnil, získal ako pozornosť jeden kupón do danej kaviarne. Občerstvenie a dobrá nálada boli samozrejmosťou.

Druhý projekt s názvom Juniori seniorom (IMPULZ, o. z.) sa zameral na pomoc seniorom a vytvoril pre nich online príručku, v ktorej si môžu seniori nájsť potrebné informácie o používaní IT zariadení. Príručka môže poslúžiť ako edukatívny materiál pre blízkych, ktorí majú záujem naučiť starších ľudí základy práce s výpočtovou technikou.

Študenti mali pomocou programovacieho jazyka HTML a CSS prepísať časť príručky z MS Word, vhodne upraviť a nahrať svoju prácu do vopred pripravenej šablóny stránky. S potešením môžeme skonštatovať, že študenti naplno využili získané zručnosti a zadanie splnili na veľmi dobrej úrovni.

Výsledkom bola stránka s viacerými článkami a témami ohľadom práce s počítačom (práca v MS Word, prieskumníkom, písanie mailov), kde seniori, ale aj ich blízki, nájdu užitočné materiály, vhodné ukážky, ktoré môžu používať ako učebnú pomôcku.

Na každého, kto sa zúčastnil, čakala teplá pizza a darček za účasť vo forme USB kľúča.

Sme veľmi potešení z výsledku, ktorým sme mohli pomôcť staršej generácii v efektívnom využívaní voľného času na dôchodku, poprípade v udržiavaní kontaktov so svojimi blízkymi.

Posledný projekt Dievča v IT (Nadácia SPŠE) mal za úlohu propagovať svet IT aj pre nežnejšie pohlavie a ukázať, že IT sektor nie je len doménou mužov. Dievčatá si nakódovali svoje stránky, ktoré následne prezentovali. Aj ony boli odmenené za svoju snahu a čas malou pozornosťou.

Dievčatá pracovali na svojich stránkach tri dni po sebe v popoludňajších hodinách. Ich úlohou bolo vytvoriť čo najkrajší web pomocou WordPressu. Naše dievčatá boli veľmi kreatívne a snaživé. Výsledkom boli úžasné nápady a prevedenia.

Mohli sme vidieť ďalší dôkaz toho, že na škole nemáme len šikovných programátorov, ale aj skvelé programátorky, ktoré vedia svoju prácu nielen urobiť, ale aj patrične prezentovať.

Na dievčatá vždy čakalo chutné občerstvenie vo forme chlebíčkov, pečiva Fornetti alebo sladkých pochutín. Za svoju snahu boli odmenené kozmetickými balíčkami, ktoré im vyčarili úsmev na tvári.

Sme veľmi radi, že sa dané podujatia mohli uskutočniť. Veríme, že každý z nich má len pozitívne dojmy a tešíme sa na ďalšie projekty Meet and code.

Richard Klimko, 3. F spoluorganizátor akcie

Študenti školy ocenení na 2. Šarišskom hackathon-e

V dňoch od 4. októbra do 6. októbra sa na našej škole uskutočnil 2. ročník Šarišského hackathonu, ktorého organizátormi boli mesto Prešov, Prešovský samosprávny kraj a Prešovská univerzita. S využitím otvorených dát mesta a kraja pripravovali zhruba štyri desiatky mladých programátorov nové stránky a aplikácie na zlepšenie života v regióne.

Hackathon-u sa aj tento rok zúčastnili študenti našej školy a preukázali svoje kreatívne myslenie a znalosti v oblasti vývoja aplikácii. Nestratili sa ani medzi profesionálmi, pričom v ôsmich tímoch, ktoré sa zúčastnili hackathonu, boli štyri tímy aj so študentmi SPŠE.

 

Tímy so študentmi SPŠE

Slovak Micro Team (Mazúr Matej (II.SB), Biľ Filip, Kapusta Andrej, Dziacky Adam, Karpukhina Elizabeth)

Static Void (Chovancová Daniela (III.F), Farkaš Samuel (IV.B), Janka Richard (IV.B), Kobyľan Matúš Juraj (IV.B), Hrúz Šimon Peter (IV.B))

The Voice (Borbuliak Dominik (IV.SB), Wittner Erik (IV.SB), Bilý Branislav (IV.SB), Marcin Sebastián (IV.SB))

Kód team (Kičinka Kristián (IV.SB), Bajus Oliver (IV.SB), Bušek Dominik (IV.SB))

Tím SPŠE Kód prišiel s webom, ktorý obsahuje databázu kultúrnych a športových podujatí.

Pozoruhodná aplikácia ecoPrešov vznikla v tíme Static Void, ktorí vytvorili appku, v ktorej môžu Prešovčania nájsť najbližšie voľné miesto na parkovanie, veci týkajúce sa separovaného odpadu, eko obchodov, výletov po rôznych miestach PSK, pamiatok, ale aj to, kde najbližšie je pitná voda i verejné WC.

S parkovacou aplikáciou Parkovanie pod palcom získali dve ceny aj ďalší študenti SPŠE, tím The Voice, ktorý pracoval s technológiou a databázou od spoločnosti Antik.

Celkovo prvé miesto obsadila aplikácia KamPo.sk, ktorej autorom bol tiež náš bývalý absolvent Marek Gogoľ, ktorý aplikáciu programoval sám. Cieľom projektu je vyriešiť problém ôsmakov a deviatakov, kam ísť po základnej škole. Na už funkčnej stránke www.kampo.sk sú všetky stredné školy v kraji, kde je možné zistiť o nich informácie, hodnotiť ich a preznieť si rôzne štatistiky. Špeciálnou funkciou tejto aplikácie je odporúčanie strednej školy resp. študijného odboru na základe dotazníka, ktorý záujemca vyplní.

 

 

 

Kompletné výsledky:

  1. miesto: Tím Marek (Marek Gogoľ)
  2. miesto: A-team
  3. miesto: Liquid

 

Ďalšie ocenenia:

Cena Antik Telecom: The Voice (tím SPŠE)

Cena NDCon: The Voice  (tím SPŠE)

Cena AmiNet: A-team

Cena Dianovum a Futurisiq: Static Void (tím SPŠE)

Cena PU: Slovak Micro Team (tím SPŠE)

Cena Eperia: Kód team (tím SPSĚ)

Cena Here: Slovak Micro Team (tím SPŠE)

Cena Here: OznamyPrešov

Ing. Martin Broda, PhD.

Festival vedy a techniky organizovaný AVAMETom

Festival vedy a techniky organizovaný AMAVETom je každoročná krajská súťažná prehliadka, ktorá prezentuje tie najlepšie vedecko-technické práce z rôznych oblastí, ako sú biológia, chémia, medicína, spoločenské vedy ale aj informatika a počítačové inžinierstvo a elektrotechnika. Aj tohto roku sa naši študenti so svojimi projektami úspešne zúčastnili tejto súťaže. 

V kategórii informatika a počítačové inžinierstvo:

Samuel Farkaš (4.B) a Daniela Chovancová (3.F) predstavili mobilnú aplikáciu a webovú stránku ecoCITY, v ktorej poukazujú a motivujú ku ekologickejšiemu spôsobu života v modernom meste. Za ich projekt dostali 1. miesto a postup na celoslovenské kolo Festivalu vedy a techniky AMAVET

  • špeciálnu cenu od Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
  • špeciálnu cenu od firmy Robus za najlepšie grafické spracovanie posteru

Veselovská Lýdia a Horvátová Barbora (2.SB) prezentovali svoju prácu Zostavte si vlastného robota s Arduinom, s ktorým tiež úspešne postúpili na celoslovenské kolo.

Martin Ragan a Matej Kandráč (3.SB) zaujali účastníkov svojim  projektom Solar System, ktorý má perspektívu využitia v edukačnom procese fyziky.

 

V kategórii elektrotechnika:

Andrej Bača (3.C) vyhral 1. miesto za praktickú realizáciu myšlienky Prenosu dát po distribučnej sieti 230/400V s využitím technológie POWERLINE a postup na celoslovenské kolo Festivalu vedy a techniky AMAVET a taktiež špeciálnu cenu TUKE .

 

Ing. Gabriela Mitrová

Workshop EKO

„Nikto z nás nevie s istotou povedať, čo prinesie zajtrajšok. Mám 18, 19 rokov – dôchodok sa ma netýka.“

V dňoch 24., 25. a 28. 10. 2019, v čase vyučovania predmetu EKO sa študenti IV. SA, IV. SB, IV. A, IV. B, IV. C a IV. F zúčastnili workshopu finančnej gramotnosti zameraného na dôchodkovú politiku.

PK EKO, ITM realizovala daný workshop v  spolupráci  s manažérmi akciovej spoločnosti PROSIGHT Slovensko, Danielom Farkašom, Jánom Kušnírikom a Marekom Kolarčíkom. Zaujímavou formou prezentácie a modelovými situáciami zameranými na finančnú gramotnosť v oblasti dôchodkového sporenia v I., II. a III. pilieri poskytli organizátori študentom cenné informácie do ich budúceho života.

Študentom sa daný workshop páčil, pýtali sa, informovali a vedeli v niektorých prípadoch veľmi pohotovo reagovať a odpovedať, za čo boli pochválení.

Spoločnosť Prosight Slovensko, a. s. ponúkla škole spoluprácu a v prípade záujmu aj realizovanie ďalších workshopov pre študentov zameraných na osobný rozvoj, ako sa uplatniť v praxi, poistenie, hypotéky a investovanie.

Ing. Vladimíra Pastirová učiteľ odborných predmetov

Zapojili sme sa do on-line kvízu finančnej gramotnosti NBS

Národná banka Slovenska si uvedomuje význam vzdelávania širokej verejnosti k zodpovednému prístupu k financiám. Jej cieľom je zvýšiť finančnú gramotnosť a podieľať sa na výchove spotrebiteľov, ktorí dokážu použiť svoje financie efektívne a informovane.

Jedným z prostriedkov na dosiahnutie tohto cieľa sú aj rôzne vzdelávacie aktivity pre školy. V rámci týchto aktivít Národná banka Slovenska pripravuje 23. – 24. októbra 2019 už druhý ročník podujatia s názvom Dni finančného spotrebiteľa 2019, ktorého nosnou témou bude „Ako sa má správať zodpovedný spotrebiteľ?“.

Pre zaregistrované triedy zorganizovala v septembri Národná banka Slovenska on-line kvíz finančnej gramotnosti. Odmenou pre štyri najlepšie triedy z celej SR je pozvánka do ústredia NBS, kde bude 24.10.2019 v dopoludňajších hodinách pre nich pripravený atraktívny program.

Študenti  I.A a III.SB našej školy si  svoje vedomosti otestovali v tomto on-line kvíze finančnej gramotnosti.  Obidve triedy úspešne zvládli tento kvíz s výsledkami  I.A – 58,5% a III.SB – 71,2%. Aj keď sa neumiestili medzi  štyrmi najlepšími triedami a do Bratislavy zatiaľ nepocestujú, určite si zvýšili svoju finančnú gramotnosť a rok to skúsia zas.

Mgr. Mária Solárová

DEŇ PSK 2019

V rámci našej školy sa uskutočnia tieto aktivity:

Krúžok pre žiakov ZŠ v rámci projektu IT akadémia – Programovateľné systémy

SPŠ elektrotechnická v Prešove prináša pre žiakov základných škôl (prioritne 7., 8. a 9. ročník) krúžok zameraný na Programovateľné systémy. Počas krúžku sa dozvieš viac informácii o doske Codebug a Arduino. Zábavnou formou sa naučíš programovať tieto systémy v grafickom prostredí ArduBlock a Scratch. Krúžok bude prebiehať v priestoroch školy v novom IT Science Labe. Stretnutia budú raz týždenne, vždy v utorok o 15.00 (dvojhodinovka). Prvé stretnutie je naplánované 12. novembra 2019. Viac informácií na webe: spse-po.sk

Prezentácia regiónu PSK vo vyučovacom procese

Prezentácia o meste Prešov je vytvorená žiakmi našej školy, Patrikom Mosorjákoma Matúšom Rastislavom Kuzmom. Zamerali sa na popis pamätihodností v meste, pričom nosnou témou je „Prečo navštíviť mesto Prešov?“.  Prezentácia bude zverejnená 

a samotná diskusia bude prebiehať na  hodine Slovenského jazyka a literatúry a Občianskej náuke 12. 11. 2019 počas 1. a 2. vyučovacej hodiny (učebňa OUB a OUC).

Druhá prezentácia je zameraná na informácie o Prešovskom samosprávnom kraji (PSK). Popisuje kompetencie a základné informácie o PSK, pričom prezentácia bude publikovaná na elektronickej nástenke vo vestibule školy. Následne bude využitá aj na ďalších hodinách vo vyučovacom procese na predmete Občianska náuka.

Beseda s lekárom na tému choroby mladých

V rámci tejto besedy budú prekonzultované témy s lekárom pohotovostnej služby pre žiakov všetkých tried 1. a 3. ročníka. Témou besied budú aktuálne problémy,

ktoré môžu trápiť aj žiakov našej školy, a to ako poskytnúť prvú pomoc pri epileptických záchvatoch, bolestiach chrbta a tráviacich ťažkostiach. Besedy pre jednotlivé triedy sa uskutočnia 12. 11. 2019 v čase od 8.00 do 13.30 v učebni OUF.

Aktivity na školskom internáte k Dňu PSK

V rámci školského internátu budú prebiehať prezentácie o jednotlivých regiónoch PSK, z ktorých žiaci pochádzajú. (12.11.2019 o 14.30 – 16.30, školský internát SPŠE)

Žiaci na školskom internáte budú sledovať aj dokumentárny film venovaný 30. výročiu Nežnej revolúcie, aby poznali udalosti zo 17.novembra 1989. (12.11.2019 o 16.30 – 17.30)

Ing. Marta Kollárová, PhD

Krúžok pre žiakov základných škôl – Programovateľné systémy

SPŠ elektrotechnická v Prešove Ti prináša v rámci projektu IT akadémia krúžok pre žiakov základných škôl (prioritne 7., 8. a 9. ročník) zameraný na Programovateľné systémy. Počas krúžku sa dozvieš viac informácii o doske Codebug a Arduino. Zábavnou formou sa naučíš programovať tieto systémy v grafickom prostredí ArduBlock a Scratch. Krúžok bude prebiehať v priestoroch školy v novom IT Science Labe.

Krúžok bude pozostávať zo 16 hodín. Stretnutia budú raz týždenne, vždy v utorok o 15.00 (dvojhodinovka). Prvé stretnutie je naplánované 12. novembra 2019. Každý registrovaný účastník, ktorý vyplní registračný formulár, bude informovaný mailom o konaní prvého stretnutia.

Popis krúžku - Programovateľné systémy

 Počas kurzu žiaci nadobudnú základné skúsenosti z praktického zapájania elektrických obvodov, ktoré sa pripájajú k doske Arduino.  Táto doska sa bude programovať prostredníctvom blokového programovacieho prostredia ArduBlock.

Cieľom je žiakom základných škôl hravou formou sprístupniť a otvoriť nové obzory práce vo vývojovom prostredí Arduino IDE a ArduBlock. Toto prostredie je grafický spôsob pre zápis programu na dosku Arduino, ku ktorému nie sú nutné veľké programátorské zručnosti a vedomosti. Preto je táto doska ideálnym prostriedkom pre motivovanie žiakov základných škôl k štúdiu programovania a elektroniky na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Prešove.

Výsledkom kurzu bude:

  • zoznámenie sa s vývojovým prostredím ArduBlock a vývojovou doskou Arduino,
  • tvorba jednoduchých programov v prostredí ArduBlock,
  • prepojenie PC s doskou Arduino,
  • uloženie programu na dosku Arduino,
  • spustenie nahratého programu na doske,
  • tvorba ďalších programov pod dohľadom učiteľa,
  • tvorba vlastných programov v ArduBlock podľa schopností žiakov,
  • zapojenie jednoduchých elektronických obvodov a spoznanie základných elektronických súčiastok (LED dióda, rezistor...), ktoré budú používané pri zapojeniach.

Materiálne zabezpečenie :

  • počítače
  • prístup na internet
  • učebňa
  • doska Arduino 15 ks

Ing. Martin Broda, PhD.

Babie leto v ŠI

Nadpriemerne teplé počasie počas októbra vyčarilo mnohým z nás úsmev na tvári a pohodu v duši. Okrem teplého počasia so sebou priniesol október aj plné vrece aktivít. Hneď v úvode mesiaca sa uskutočnilo stretnutie všetkých študentov zo ŠI s poverenou riaditeľkou školy Ing. Ivetou Marcinčinovou a zástupkyňou Ing. Martou Kollárovou, PhD. Stretnutie bolo zamerané na Vnútorný poriadok ŠI, inovatívne zmeny v škole a v internáte a tiež aj na pozitívne zmeny v stravovaní.

Ďalšou dominantnou kultúrnou aktivitou bola imatrikulácia prvákov, ktorú si pripravili starší študenti. Po celej škále súťažno-zábavných a tanečných aktivít nakoniec získali všetci prváci Certifikát elektrikára, ktorý im umožní zotrvať v našej internátnej rodine.

Nechýbali ani športové aktivity. ABC centrum voľného času zorganizovalo dve medzi-internátne turnaje. V tvrdej konkurencii takmer všetkých prešovských internátov obsadili naši chlapci pekné 2. miesta v oboch turnajoch.

Niektorí športovali, iní zase pracovali. Skupina šikovných prvákov sa pripravovala na Fyzikálnu súťaž v našej internátnej dielni. Teší nás, že stále viac študentov si zlepšuje svoje odborné zručnosti v elektrotechnickej dielni, ktorá sa teší veľkej obľube.

Okrem manuálnych zručnosti sa snažíme rozvíjať aj tie intelektuálne. Študenti 2. ročníka absolvovali ďalší zo série IT kvízov, ktorý otestoval ich znalosti zo sieťových technológií a administrácie zariadení. Keďže ku koncu mesiaca nám trochu „nasnežilo“ lístie, v rámci pracovnej výchovy ho študenti usilovne pohrabali. Pocit z dobre vykonanej práce znásobil pohľad na peknú predzáhradku v okolí nášho internátu.

Aj v októbri zasadla Žiacka internátna rada, ktorá vo svojich kruhoch privítala nového člena. Daniel Bačovčin z 1.B bude v ŽIR hlasom všetkých ubytovaných prvákov. Okrem kontroly Účtovnej knihy, členovia predložili ďalšie zaujímavé návrhy a postrehy.

Pokračovalo sa aj v zlepšovaní materiálno-technickej stránky. Tentokrát pribudli na všetkých izbách nové stoličky, ktoré sú pohodlnejšie a hlavne odolnejšie ako tie predtým. Okrem nich sa študenti môžu tešiť na akumulátorový skrutkovač s celou sadou bitov a vrtákov, ktorý im bude k dispozícií v internátnej dielni.

Mgr. Tomáš Bosák

Aktivity tried

Protidrogový vlak

Dňa 22. 10. 2019 sa na vlakovej stanici v našom meste Prešov zastavil Protidrogový vlak REVOLUTION TRAIN. Časť našej triedy mala možnosť zadarmo navštíviť tento vlak vďaka Prešovskému samosprávnemu kraju. Pútavým, zaujímavým, a hlavne neobvyklým spôsobom sme sa dozvedeli, aký vplyv majú  drogy na ľudské telo a čo všetko môžu spôsobiť v živote človeka. Súčasťou exkurzie bol 4-dielny film, počas ktorého sme mali odpovedať na otázky. Interaktívnou formou sme sa tak stali súčasťou príbehu života narkomana, keďže vo vlaku sme mali možnosť vidieť aj rôzne filmové rekvizity. Bolo to nielen zaujímavé, ale aj poučné. Dozvedeli sme sa aj to, že drogou 21.storočia nie je marihuana ani žiadne omamné látky, ale cukor. Revolution train v nás zanechal silný zážitok. Keďže vstup do vlaku bol len pre 17 študentov, pre zvyšok triedy si naša triedna profesorka pripravila iný program.

 

Zo stanice sme sa bočnými uličkami dostali na miesto, ktoré sme doteraz nepoznali. V prízemnej bezbariérovej budove nás privítala usmiata pani Anna Mačová, ktorá nás oboznámila s občianskym združením ZOM. Je to mimovládne občianske združenie ľudí so zdravotným postihnutím, ktoré bolo založené 31.1.2000. Poslaním tohto združenia je hlavne mnohostranná podpora ľudí so zdravotným postihnutím s dôrazom na mládež s telesným postihnutím. Združenie poskytuje prepravnú službu, sociálne poradenstvo, vedie aj databázu osobných asistentov. ZOM je aj zriaďovateľom a prevádzkovateľom galérie ABILYMPIÁDA – umenie bez bariér. Keďže sme sedeli priamo v galérii, mohli sme si vystavované diela hneď aj poobzerať. Všetko, čo sme videli, vytvorili zdravotne postihnutí umelci. O galérii nám viac porozprával pán Stanislav Horváth, ktorý je sám zdravotne postihnutý.

Neskôr nás pozvali do telocvične, kde trénujú telesne postihnutí športovci BOCCIU. BOCCIA je hra podobná pétangue a je určená hlavne pre vozíčkarov. Patrí medzi paraolympijské disciplíny a aj my na východnom Slovensku máme v tomto športe majstrov Slovenska, Európy, ale aj olympionikov. Najlepšie na tom bolo, že sme si na vlastnej koži mohli vyskúšať zahrať BOCCIU. Zahrať si ju tak, ako ju hrajú športovci v tejto telocvični – na vozíčku a niektorí aj s rampou a asistentom. Príjemne sme sa zabavili a ďakujeme za tento športový zážitok rozhodcovi BOCCII Jozefovi Fejerčákovi. Veľká vďaka patrí aj našej triednej profesorke za realizáciu spomínaných aktivít.

Študenti 1.A

Vitamíny máme radi aj v 1. F

Spoločne začíname žiť s našou novou školou a snažíme sa stať jej súčasťou. Zapojili sme sa do dňa Vitamíny máme radi a priniesli sme ovocie a zeleninu, ktorou sme sa prezentovali na chodbe 2. poschodia. Hoci sme mali v pláne doniesť toho viac, za čo môže študentova zábudlivá hlava, na niečo sme zabudli. Čo sme si doniesli, to sme si aj spoločne zjedli, pretože ozaj platí, že vitamíny máme radi.

Kolektív triedy 1. F

Medzinárodný deň školských knižníc

Medzinárodný deň školských knižníc (International School Library Day) prvý raz vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (International Association of School Librarianship), v roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok.

Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry.

Naša trieda spolu s triednou učiteľkou, L. Ligusovou, počas hodiny SJL navštívila našu školskú knižnicu. Prezreli sme si knihy, ktoré sa v nej nachádzajú, dozvedeli sme sa, ako si knihu môžeme vypožičať, ako tento systém funguje, čo všetko sprístupňujú knižnice, napr. tlačené materiály – noviny, mapy, ilustrácie, letáky a iné dokumenty, rôzne formy zvukových a obrazových záznamov, informačné zdroje, založené na výpočtovej technike.

2.A a triedna učiteľka PaedDr. Lucia Ligusová

Medzinárodný deň jablka

Vedeli ste o tom, že existuje Deň jabĺk? Je to 21. október. Jabĺčka si takýto deň určite zaslúžia, pretože patria medzi najzdravšie druhy ovocia.

Naša trieda si tento deň pripomenula na triednickej hodine. Kopa jabĺk, o ktorú sa postarali všetci, skončila v Detskom domove na Požiarnickej ulici. Snáď sme touto vitamínovou bombou aspoň na chvíľočku potešili detičky, ktoré vyrastajú bez domova.     

2.A a triedna učiteľka PaedDr. Lucia Ligusová

Exkurzia na Cvičnom poli

Dňa 9.10.2019 sa študenti IV. A triedy zúčastnili exkurzie na Cvičnom poli VSD v Poprade Matejovciach. Cvičné pole sme si pozreli, ale kvôli nepriaznivému počasiu sme nemohli absolvovať celý plánovaný program (praktické ukážky práce na vedení vo výške). Potom sme sa presunuli do vnútorných priestorov SOŠ elektrotechnickej. V laboratóriu nás majstri odborného výcviku oboznámili s učebnými pomôckami a prácou na elektrických vedeniach. Študenti SOŠ nám predviedli praktickú ukážku postupu pri zaistení pracoviska (vypni, zaisti proti zapnutiu, odskúšaj, uzemni, skratuj), ktorý si naši študenti mohli vyskúšať. Exkurzia prispela k rozšíreniu našich poznatkov v oblasti elektroenergetiky.

Kolektív študentov 4.A

DOD

Ing. Martin Broda, PhD.

Mesiac úcty k starším

Žiacka školská rada

Máme víťaza okresného kola v cezpoľnom behu žiakov stredných škôl

Dňa 1.10.2019 reprezentovali našu školu družstvá chlapcov a dievčat v cezpoľnom behu. Bežalo sa v priestore okolo Torysy. Najprv vyštartovalo 13 družstiev dievčat. Naše dievčatá v zložení Kužmová K. (I.F), Lupkovičová H. (I.F), Onofrejová T. (I.SA), sa umiestnili na celkovom 7. mieste. Po nich bežali chlapci v zložení Polončák D. (III.SB), Homoľa J. (III.C) a Terez M. (II.B). Družstvo sa umiestnilo na peknom 3. mieste. Víťazom sa stal Damián Polončák, ktorý bude môcť potvrdiť svoj úspech 8.10.2019 na krajskom kole v Starej Ľubovni. K víťazstvu blahoželáme a obidvom družstvám ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

Mgr. Vladimír Hudáček

Volejbalový turnaj o pohár predsedu PSK

V priestoroch Hotelovej akadémie v Bardejove sa 1.10.2019 uskutočnil 15. ročník volejbalového turnaja zamestnancov stredných škôl o pohár predsedu PSK. Turnaja sa zúčastnilo 9 družstiev rozdelených do dvoch skupín. Družstvo Prešova reprezentovali aj štyria zamestnanci SPŠE. Na turnaji sme jasne dominovali pred družstvami Sniny a Starej Ľubovne. Najlepším hráčom turnaja sa stal Martin Sopko z družstva Prešova. SPŠE reprezentovali: Ing. Mihaliková, Ing. Marcinčinová, Mgr. Štefko a Mgr. Dankovič.

Mgr. Štefan Dankovič

Jeseň plná vitamínov

Aj tento rok sme si pochutili na vitamínoch. Jablká, hrušky, hrozno, tekvice... Toto všetko a ešte viac zdobilo chodby našej školy dňa 7.10.2019 počas akcie „VITAMÍNY MÁME RADI“.

Na tejto akcii sa už tradične zúčastnili všetky triedy SPŠE v Prešove. Úlohou študentov bolo doniesť ovocie a zeleninu, ktorou sa prezentovala ich trieda. Pred vyučovaním si študenti jednotlivých tried pripravili výstavu na im určených stoloch, kde sa následne cez veľkú prestávku konala aj ochutnávka. Študenti prekvapili krásnou výstavou čerstvých vitamínov, ako aj chutnými pochutinami, ktorých základ tvorili jablká, hrušky, mrkva, tekvica... Nechýbali ani domáce sirupy či čerstvé šťavy. Každý si v daný deň prišiel na svoje.

Po skončení akcie si študenti rozobrali svoje vitamíny a netrpezlivo čakali na vyhodnotenie vitamínovej výstavy. Výsledky sa študenti dozvedeli dňa 15.10.2019 cez veľkú prestávku. Ocenené boli tri najlepšie triedy za každý ročník. Všetkým triedam ďakujeme za účasť a výhercom gratulujeme.

 

1. ročník: 1. miesto - I.SA, 2. miesto - I.SB, 3. miesto - I.B

2. ročník: 1. miesto - II.A, 2. miesto - II.F, 3. miesto - II.SB

3. ročník:1. miesto - III.SA, 2. miesto - III.A, 3. miesto - III.SB

4. ročník:1. miesto - IV.SB, 2. miesto – IV.A, 3. miesto - IV.B

Mgr. Jana Kollárová

Turnaj vo volejbale v centre voľného času - ABC

ABC – Centrum voľného času usporiadalo pre školské internáty v utorok 8.10.2019 turnaj vo volejbale, na ktorom sa zúčastnili aj študenti ubytovaní v našom školskom internáte. Zo štyroch družstiev sa umiestnili na druhom mieste.  Odniesli si pekný pohár a samozrejme aj ďalšie skúsenosti zo športového turnaja. Ďakujeme za reprezentáciu školského internátu aj školy.

Ing. Henrieta Mihaliková

Cezpoľný beh – krajské kolo

Podľa kalendára športových súťaží organizovaných Ministerstvom školstva SR sa dňa 8. 10. 2019 víťaz obvodného kola v cezpoľnom behu – Damián Polončák z III.SB triedy zúčastnil aj na krajskom kole. Konalo sa v krásnom prostredí pod Ľubovnianskym hradom v areáli Stredovekého vojenského tábora. V poli asi tridsiatky reprezentantov z ostatných okresov Prešovského kraja sa Damián nestratil a dobehol na krásnom treťom mieste. Ďakujeme za reprezentáciu a blahoželáme.

Mgr. Vladimír Hudáček

Návšteva konzula z Moldavska

V piatok dňa 11.10.2019 navštívil našu školu Honorárny konzul Moldavskej republiky na Slovensku Ing. Ján Varga. Delegáciu tvorili aj naši absolventi Ing. Alexander Malinovský a Ing. Jozef Berdis, súčasní experti na elektroenergetiku a obnoviteľné zdroje energií. Na stretnutí sa otvorili témy novej spolupráce v oblasti IT, programovania, kultúry, športu a výmenných pobytov žiakov. Kancelária konzulátu Moldavskej republiky dnes sídli v Košiciach, aj preto nebude také náročné pustiť sa do tejto zaujímavej spolupráce.

Ing. Marta Kollárová, PhD.

Stolnotenisový turnaj SPŠE

Dňa 14.10.2019 sa na SPŠE uskutočnil stolnotenisový turnaj študentov školy. Prihlásilo sa dvadsať záujemcov, pričom štyria najlepší (Vodička, Macko, Dujava a Mikuš) sa kvalifikovali na obvodné kolo v stolnom tenise. Niektoré stretnutia boli veľmi zaujímavé s množstvom pekných úderov a výmen. Prísľubom do budúcna boli výkony prvákov Baka a Harvilka, ktorí dokázali potrápiť favoritov.

Mgr. Štefan Dankovič

Sálový futbalový turnaj

ABC – Centrum voľného času usporiadalo v stredu 16.10.2019 sálový futbalový turnaj pre ŠI, na ktorom sa zúčastnili aj študenti ubytovaní v našom školskom internáte. Z piatich družstiev sa umiestnili na druhom mieste. Odniesli si pekný pohár a samozrejme aj ďalšie skúsenosti zo športového turnaja. Všetkým zúčastneným ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a internátu.

Ing. Henrieta Mihaliková

Stolný tenis – okresné kolo žiakov SŠ

Ďalšou súťažou v kalendári športových podujatí, ktoré vyhlasuje Ministerstvo školstva SR, bolo okresné kolo žiakov stredných škôl v stolnom tenise. Turnaj sa hral dňa 16.10.2019 v telocvični ZŠ Sibírska. Na turnaji sa zúčastnilo 10 družstiev zo stredných škôl nášho kraja. Našu školu reprezentovali  D. Dujava, T. Macko a L. Vodička, všetci zo IV. C a tiež M. Mikuš zo IV. F. V skupinách naši chlapci zdolávali súperov hladko a tak, ako sme očakávali, sa stretli  vo finále s družstvom Strojníckej priemyslovky. Súper bol aj pre našich skúsených reprezentantov silnejší, a tak sme sa umiestnili na peknom druhom mieste. Vzhľadom na to, že všetci sú už štvrtáci, budeme musieť hľadať náhradu do ďalších ročníkov turnaja.  Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú štvorročnú reprezentáciu školy v stolnom tenise.

Mgr. Vladimír Hudáček

Bowling patrí všetkým

17. októbrový podvečer patril všetkým zamestnancom školy, ktorí neváhali rozhýbať svoje telá a na troch bowlingových dráhach zviedli nevídaný súboj. „Superhlody“ sa striedali so superhodmi, každý s napätím sledoval jednobodové rozdiely medzi tímami. Víťazmi sa stali všetci. Príjemná atmosféra, správne športové zanietenie a neformálne rozhovory boli tou najlepšou odmenou. Ďakujeme kabinetu TSV za zorganizovanie tejto akcie.

Kolektív zamestnancov SPŠE

Report z akcie Informačné dni Erasmus +

Dňa 22.10. 2019  som sa zúčastnila akcie Informačné dni, Výzva 2020 na predkladanie návrhov programu Erasmus+, ktorá sa uskutočnila v Košiciach. Akciu organizovala SAAIC – Národná agentúra programu Erasmus+. Na seminári odzneli dôležité informácie o jednotlivých kľúčových akciách, ktorými sú: Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, Strategické partnerstvá, Erasmus+ Výzva 2020 – Mládež a šport. Veľkým prínosom boli prezentácie úspešných projektov. Dúfam, že získané informácie využijeme pri tvorbe projektov a v tomto školskom roku budeme pri ich predkladaní úspešní.

RNDr. Anna Budišová

Rozbehni sa!

Vo štvrtok 24.10.2019 sa študenti Richard Klimko, Oliver Omachel a vyučujúca Ing. Ljuba Krišová zúčastnili na školení o projekte Rozbehni sa!. Išlo o zaujímavé školenie týkajúce sa pomoci mladým ľudom so začiatkom v podnikaní. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie, ktoré budeme distribuovať medzi študentov a veríme, že ich tento projekt zaujme.

Richard Klimko. študent 3.F

Okresné kolo vo futsale pre školský rok 2019/2020

Dňa 24.10.2019 sa študenti našej školy zúčastnili skupinovej fázy okresného kola futsal študentov stredných škôl pre školský rok 2019/2020 v telocvični SŠ Ľ. Podjavorinskej Prešov. Naši študenti svojou kombinačnou hrou a krásnymi gólovými akciami napokon vyhrali skupinové kolo, a tým postúpili do finále okresného kola, ktoré sa bude konať 5.11.2019 v hale Hotelovej akadémie Prešov, Baštová ulica. Našim študentom ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme k víťazstvu v skupinovej fáze súťaže. Už teraz sa všetci tešíme na finále okresného kola.

Mgr. Róbert Štefko

Volejbalový turnaj „O pohár riaditeľa SPŠE“

Dňa 25.10.2019 sa konal v priestoroch SPŠE Prešov XXIV. ročník volejbalového turnaja  „O pohár riaditeľa SPŠE“, na ktorom sa zúčastnili družstvá SPŠE Prešov, SOŠ technickej Prešov a SSOŠ Mladosť. Víťazný pohár si odnieslo družstvo SSOŠ Mladosť, ale zvíťazili všetci, ktorí prišli a takouto skvelou aktivitou si spríjemnili piatkové popoludnie.

RNDr. Anna Budišová

Okresné kolo v šachu

Dňa 25.10.2019 sa dvaja študenti prvého ročníka SPŠE zúčastnili okresného kola v šachu pod záštitou Slovenského šachového zväzu a Ministerstva školstva. Kristian Kapec z I.SB aj Oliver Cuker z I.SA sa v konkurencii jedenástich študentov nestratili. Oliver skončil na peknom 6. mieste a Kristián si výborným tretím miestom zabezpečil postup na krajské kolo. Obom chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov.

 

Mgr. Štefan Dankovič

Stretnutie s Ministerkou školstva JUDr. Mgr. Martinou Lubyovou, PhD.

Dňa 28.10.2019 som sa spolu so študentmi Timotejom Mariňákom a Lukášom Vangorom zúčastnila stretnutia s ministerkou školstva Martinou Lubyovou na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR v Bratislave.

 Pani ministerka prijala semifinalistov ankety Zlatý Amos 2019, ankety o  najobľúbenejšieho učiteľa na Slovensku, spolu so žiakmi, ktorí sa aktívne podieľali na nominácii učiteľa v tejto ankete.

Stretnutie prebiehalo v neformálnom a priateľskom duchu. Pani ministerka vysoko ocenila prácu učiteľov, zaujímala sa o aktuálne problémy školstva. Ochotne odpovedala aj na otázky typu: „Kedy bude miernejšia stupnica na hodnotenie diktátov?“ Na záver nám ukázala svoju fotografiu zo školských lavíc.

 

RNDr. Anna Budišová

Extrémizmus a osobnosti slovenskej politiky

Dňa 28. Októbra 2019 v MPC v Prešove sa pod záštitou predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského konal seminár Pohľady na slovenskú politiku v minulosti a odkaz pre súčasnosť, ktorý bol určený pre pedagógov základných a stredných škôl.

Prvá časť seminára bola zameraná na najtvrdšie prejavy extrémizmu v minulosti (nacizmus a fašizmus), ktoré sa, ako odkaz pre súčasnosť, nesmú viac opakovať.

Druhá časť seminára bola orientovaná na vybraných slovenských politikov, pôsobiacich v rámci rôznych ideových prúdov, ktorí sa i napriek svojim nedostatkom pohybovali v hraniciach demokratickej politiky a ich myslenie a konanie môže byť v modifikovanej podobe využívané aj v súčasnom politickom živote (V. Šrobár, I. Dérer, A. Dubček).

Súčasťou seminára bola aj výstava k osobnosti generála Dr. Milana Rastislava Štefánika a odovzdávanie knižných publikácii – Ústavu politických vied SAV, Múzea SNP a Múzea židovskej kultúry.

Mgr. Iveta Kovaľová

Projekt Nie drogám – súťaž, podujatie

ABC Centrum voľného času organizuje pre študentov SŠ mesta Prešov už 20. ročník projektu Nie drogám. V tomto roku sa projekt nesie v znamení hesla: Život áno, drogu nie! Nie drogám, životu áno!

Šesťčlenné miešané družstvá, 3 dievčatá a 3 chlapci za  každú školu budú plniť tri netradičné pohybové disciplíny - Heslo, Cestovanie v čase a Hokejové majstrovstvá sveta.

Do projektu sa zapojila aj naša škola v spolupráci s Ing. Annou Dlugošovou – koordinátor projektu a Ing. Vladimírou Pastirovou – realizátor projektu, pedagogický dozor. Projektu sa zúčastnia 6. študenti I.F triedy: Adam Majdák, Leo Janiga, Marek Holub, Karin Kužmová, Henrieta Lupkovičová, Sophia Margita Lorenczová.

Podujatie sa uskutoční  8. novembra 2019 (v piatok) o 08:00 hod. v telocvični  SOŠ lesníckej, Kollárova 10, Prešov.

Uchaľák 2019

Druhý októbrový týždeň sa naši prváci stali oficiálne členmi našej internátnej rodiny. Imatrikulácia „UCHAĽÁK“ sa začala školskou hymnou v podaní všetkých prvákov. Od štvrtákov si prevzali Certifikát elektrikára. Od 9.10.2019 sa držiteľ tohto certifikátu stáva členom cechu elektrikárskeho. Touto slávnostnou chvíľou ukladá sa mu povinnosť internátny poriadok dodržiavať a čo najviac vedomostí a zručností získavať. Počiatočnú neistotu  prvákov vystriedala chuť súťažiť a zabávať sa. Dievčatá zo ŠI pri SOŠP boli príjemným spestrením tejto slávnosti.

Ing. Henrieta Mihaliková

SPONZORI