2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Návšteva slovenského zástupcu Európskeho a sociálneho výboru na SPŠE Prešov

Vzhľadom na to, že Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove bola vylosovaná ako jediná zo stredných škôl na Slovensku, ktorá sa zúčastní trinásteho ročníka plenárneho zasadnutia mládeže pod názvom Your Europe, Your Say! 2022 (VAŠA EURÓPA, VÁŠ NÁZOR 2022), sme dňa 14. februára 2022 na pôde našej školy privítali Mgr. Martinu Širhalovú, MBA, slovenskú zástupkyňu Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. Mgr. Martina Širhalová je kontaktnou osobou v rámci tejto iniciatívy pre školy na Slovensku. Stretnutia sa zúčastnili vybraní žiaci tretieho ročníka a žiaci I.SA triedy. Po úvodnom slove a predstavení podujatia nasledovali otázky, ktorých bolo naozaj nespočetné množstvo. Mgr. Martina Širhalová, MBA bola nesmierne prekvapená úrovňou vedomostí a kritického myslenia našich žiakov.

Keďže súčasná situácia nedovoľuje návštevu žiakov v budove Európskeho parlamentu v Bruseli, kde sa táto konferencia zvykla organizovať, naši vybraní žiaci sa zúčastnia tejto konferencie v online priestore.

Tohtoročné zasadnutie mládeže bude venované problematike dezinformácií. Cieľom podujatia bude zvýšiť informovanosť o nebezpečenstve dezinformácií a povzbudiť účastníkov, aby sa aktívne zapájali do boja proti falošným správam. Počas dvojdňového podujatia budú žiaci diskutovať a pracovať na rôznych aktivitách v skupinách zložených z účastníkov z rôznych európskych krajín.

 

 

Plenárne zasadnutie mládeže sa uskutoční 31. marca a 1. apríla 2022. Podujatia sa zúčastnia traja vybraní žiaci tretieho ročníka a Mgr. Martina Gogová, PhD., koordinátor žiakov na tomto podujatí. Výstup práce zúčastnených žiakov by mal vyústiť do súhrnu odporúčaní a návrhov, ktoré sami predložia zástupcovi EÚ na vysokej úrovni počas záverečnej časti plenárneho zasadnutia.

Aj napriek tomu, že počet účastníkov je limitovaný, ostatní žiaci sa môžu zapojiť do výziev, ktoré sú publikované na stránke Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru, ktorý organizuje túto udalosť. Žiaci za to môžu získať nielen certifikáty YEYS fact checker, ale dostanú aj možnosť zapojiť sa  do zlosovania, v ktorom desiati výhercovia získajú poukaz na zasadenie stromu.

Bližšie informácie o danej udalosti môžete nájsť na tejto internetovej adrese: https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/your-europe-your-say-2022

 

Mgr. Martina Gogová, PhD.

Krajské kolo súťaže v SIP

V stredu 16. februára 2022 sa konalo krajské kolo súťaže žiakov stredných škôl v spracovaní informácií na počítači (SIP), ktorého organizátorom z poverenia Regionálneho úradu školskej správy Prešov, bola Obchodná akadémia Poprad.

 

Súťaž pozostávala z troch samostatných súťažných disciplín. Prvá súťažná disciplína – písanie na počítači sa konala dištančne – online formou – cez program ZAV a na súťaži sa zúčastnilo z Prešovského kraja 17 žiakov. Ďalšie 2 súťažné disciplíny – úprava textu na počítači a wordprocessing sa konali prezenčne v Obchodnej akadémii Poprad. Naši žiaci sa zúčastnili prvej súťažnej disciplíny – písanie na počítači, a to konkrétne: Dorota Oboňová, Dominik Pohl, Soňa Šarocká, Patrik Pavur, Marek Harvan, Ľuboš Ondek, z II.F. Aj keď neobsadili popredné miesta (Dominik Pohl – 6. miesto a Dorota Oboňová – 7. miesto), ďakujeme im za reprezentáciu Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove a veríme, že budúci rok budú mať v súťaži viac šťastia.

Mgr. Lucia Liptáková

Odpoludnie s MAT&SJL 2021/2022

Dievčatá a chlapci!

Chystáte sa na prijímacie skúšky na Elektrotechnickú priemyslovku?

Chcete ich zvládnuť bez stresu?

Pripravili sme pre Vás Odpoludnie s MAT & SJL 

 

Tento rok to síce bude netradičné, pretože Vás nebudeme môcť privítať v priestoroch školy, ale aj napriek tomu sme si pre Vás pripravili 5 online stretnutí z Matematiky a 5 online stretnutí zo Slovenského jazyka a literatúry. Po registrácii na náš web (odkaz nižšie) získate prístup k študijným materiálom, testom, úlohám a môžete sa prihlásiť na online stretnutie, o ktoré budete mať záujem. Link na videokonferenciu Vám bude zaslaný na Vašu mailovú adresu vždy deň vopred pred stretnutím a nájdete ho aj vo webovej aplikácii.

 

Kurzy sú určené len záujemcom, ktorí si podali prihlášku na našu školu. Ak by ste mali akýkoľvek problém s registráciou, tak nás neváhajte kontaktovať na mail sekretariat@spse-po.sk

 

ODPOLUDNIE S MAT & SJL - REGISTRÁCIA, PRIHLÁSENIE A PODROBNÉ INFORMÁCIE

 

Ing. Martin Broda, PhD.

Aktivity tried

Žiaci SPŠE na podujatí Hackathon v Partizánskom

8 - 10. 2. 2022 – AZUL Hotel v Partizánskom, 48 hodín práce na projekte pre prax, možnosť rozhovorov s mentormi (Touch4IT, Forbes Ideal Place CZ, Lels, Hub Hub, Payout...), prezentácia výstupov pred porotou (členom bol aj izraelský veľvyslanec na Slovensku). Dobré jedlo, hranie hier v Chill-out zóne, spánok v super izbách štvorhviezdičkového hotela.

 

 

To všetko si počas podujatia HACKATHON užilo aj päť žiakov zo IV.SB SPŠE PO: Juraj Baňas (tím č.3), Barbora Horváthová (tím č.2), Matej Mazúr (tím č.8), Karolína Polačková (tím č.4), Samuel Zápotocký (tím č.5). Z ôsmich zúčastnených tímov (v tíme boli vždy 2 stredoškoláci, 2 vysokoškoláci a 1 účastník z praxe) sa na prvých miestach umiestnili - 1. miesto: tím č.7 s projektom na pomoc pri výbere VŠ, 2. miesto: tím č.8, projekt Hackathon Lels zameraný na vytváranie siete dobrovoľníkov (Matej Mazúr), 3. miesto: tím č.2 s projektom Helpee (Barbora Horváthová), ktorý bol zameraný na problematiku duševného zdravia. Ten v hlasovaní ocenili aj diváci. Dobré, nie? SPŠE tak získala 3 zo 4 ocenení. Prídete o rok?

 

 

Matej Mazúr, žiak IV.SB

Online DOD SPŠE Prešov 2022

Dňa 15. 2. 2022 sa uskutočnil Online DOD Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove. Jeho účastníci sa mohli prostredníctvom videokonferencie dozvedieť viac informácií o škole, študijných odboroch, možnostiach praxe či školskom internáte. Prihlásení záujemcovia mali taktiež možnosť pýtať sa na všetko, čo ich zaujíma a ako to u nás na škole funguje. Príjemným obzvláštením bolo aj veľké množstvo zaujímavých videí,fotografií, prezentácií a priamych komentárov jednotlivých vyučujúcich. Nechýbala ani obľúbená rubrika FAQ.

 

Ak ste sa Online DOD nestihli zúčastniť, nevadí, všetky dôležité informácie nájdete na stránke: dod.spse-po.sk

 

Ďakujeme za Vašu účasť a vidíme sa v novembri 2022.

Mgr. Lukáš Zgola

Lyžiarske výcvikové kurzy

Po ročnej prestávke sa nám podarilo opäť zrealizovať LVK pre žiakov 2. ročníka. V prvom turnuse sme zavítali do Levočskej Doliny, kde žiaci II.SA, II.SB a časť žiakov z II.A prežili pekné a zároveň mrazivé chvíle so svojimi spolužiakmi. Chlapci boli rozdelení do štyroch lyžiarskych a jedného snowbordového družstva podľa úrovne svojich schopností. Po každodennej rannej rozcvičke nasledoval výcvik, ktorý poriadne preveril fyzickú stránku našich chlapcov. Okrem lyžovania a snoubordingu žiaci súťažili v stavaní snehuliakov, a taktiež nechýbala ani tá pravá zimná guľovačka.

 

Druhého turnusu sa zúčastnili triedy II.B, II.C, II.F a menšia časť II.A. Lokalita sa zmenila na Vyšné Ružbachy a mráz vystriedali slnečné lúče. Aj tu na žiakov čakalo rozdelenie do štyroch lyžiarskych a dvoch snowbordových družstiev. Okrem aktivít na snehu si žiaci zahrali futsal, biliard, stolný tenis a nechýbalo ani kalčeto. Veľmi milé prekvapenie si pre nás pripravila riaditeľka školy Ing. Iveta Marcinčinová, ktorá nás aj s manželom prišla osobne pozdraviť. Ani sme sa nenazdali a už tu bol záver týždňa a cesta domov. Počas týchto dvoch týždňov si žiaci nezdokonalili len svoje lyžiarske a snowbordové zručnosti, ale predovšetkým prežili pekné chvíle so svojimi spolužiakmi, na ktoré budú spomínať celý život. Nás inštruktorov teší veľký záujem o lyžovanie a snowbording. Pevne veríme, že sa nám u našich žiakov podarilo zapáliť oheň v srdci pre tieto športy.

Mgr. Tomáš Bosák, Mgr. Viktor Mačák

Krajské kolo Olympiády v AJ

Dňa 8. 2. 2022 sa uskutočnilo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku online formou. Celkovo sa krajského kola zúčastnilo 10 žiakov zo stredných odborných škôl za kategóriu 2D. Na prvom mieste sa umiestnil žiak zo Súkromnej strednej odbornej školy v Poprade a náš žiak, Richard Kuzmišin z III.SA triedy, obsadil krásne 2.miesto, ku ktorému srdečne blahoželáme.

Mgr. Elena Kožlejová

Súťaž v bedmintone

Dňa 7. 2. 2022 som sa zúčastnil Zimnej univerziády v bedmintone. Súťažilo sa na pôde Univerzity Komenského v Bratislave. Na konci dlhého dňa sa mi podarilo vybojovať dva cenné kovy v podobe zlata z mužskej štvorhry a striebra zo zmiešanej štvorhry.

Boris Karpjak, IV.SB

English section - Your Europe, Your say! 2022

Our Secondary school of Electrical Engineering in Prešov was drawn from all secondary schools from Slovakia, which is going to take part in the 13th-grade plenary session of Your Europe, Your say!

 

February 14, 2022, we welcomed Mgr. Martina Širhalová, MBA, Slovak representative of the European Economic and Social Committee. She introduced the event and explained what it is going to be like. The introductory speech and presentation were followed by some students questions, which were a lot, and Mgr. Martina Širhalová, MBA was surprised of level knowledge and critical thinking of our students.

 

The main topic for this year is going to be disinformation. The event will aim to raise awareness of the dangers of disinformation and to encourage participants to take an active part in the fight against fake news. During two days of the event are students going to discuss and work on different activities in groups composed of participants from different European countries.

 

Because the current situation of Covid-19 will not allow the students to visit the European Parliament building in Brussels, where this conference used to be organized, our selected students will take part in this conference online.

Filip Gurčík, III.A

Ski course

In the morning on 7th February 2022, II.B, II.F, II.C, II.A classes went to a ski course in Vyšné Ružbachy with several buses and a great atmosphere. The journey to Vyšné Ružbachy took about an hour and a half and it was snowing heavily. After coming there, we unpacked out luggage and took skis up the slope which was a 5-minute walk from the hotel. People who didn't have skis went to borrow them. Later we had lunch and went skiing again. The slope was quite good all week, but sometimes it was icy in the evening. Every day we had 2 skiing trainings except Wednesday, when in the afternoon we went for a walk to a Ružbašský crater and a restaurant called "The White House". We slept quite well all week and the food was tasty with some exceptions. On Friday morning we skied as everyday and after that had lunch. It was time to say goodbye. We enjoyed our week together and were thankful to our great teachers - ski instructors.

Timotej Tóth, II.B

SPONZORI