2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Šťastný Nový Rok

Novoročná kvapka krvi

Školský parlament v spolupráci s Národnou transfúznou stanicou zorganizovala dňa 12. 1. 2024 akciu dobrovoľného darcovstva drahocennej tekutiny – krvi, ktorá sa niesla pod názvom Novoročná kvapka krvi. V čase od 08:00 – 12:00 hod. v priestoroch budovy č.2 vedľa školskej jedálne darovali naši žiaci vo veku od 18 rokov našej školy túto drahocennú tekutinu.

Mnohí z nás si neuvedomujú, že jediným odberom môžu zachrániť až štyri ľudské životy. Keďže krv je najvzácnejšia tekutina, akú máme, je potrebná neustála mobilizácia nových aj pravidelných darcov. Na tejto  akcii    sa  zúčastnilo 49 dobrovoľných darcov. Z tohto počtu bolo odobratá krv 42 darcom, z ktorých väčšina bolo prvodarcov. 

Všetkým zúčastneným, ktorí prejavili záujem o darovanie krvi, ĎAKUJEME.

Mgr. Viktor Mačák

Skvelý úspech na Okresnej olympiáde v anglickom jazyku: naši žiaci postupujú na krajské kolo

V stredu 17. 1. 2024 sme s pýchou a radosťou sledovali, ako naši talentovaní žiaci Dávid Maník zo IV. SB v kategórii 2D a Samuel Kovaľ z III.C v kategórii 2C2, dosiahli významné víťazstvá na okresnom kole olympiády v anglickom jazyku. Obaja sa stali víťazmi vo svojich kategóriách, čím zabezpečili svoj postup na krajské kolo súťaže.

Dávid Maník exceloval v kategórii 2D, kde jeho jazykové schopnosti a nadanie vynikli v porovnaní s ostatnými súťažiacimi. Jeho výkon nielen ukázal jeho hlboké porozumenie anglického jazyka, ale aj schopnosť kreatívne a presvedčivo vyjadrovať myšlienky.

V kategórii 2C2 sa Samuel Kovaľ stal víťazom svojím vynikajúcim prejavom a bezchybným porozumením jazykových nuáns. Jeho úsilie a oddanosť štúdiu angličtiny boli nepochybne odmenené vďaka jeho úspechu na tejto olympiáde.

Obaja žiaci nielenže reprezentovali našu školu s hrdosťou, ale aj demonštrovali vynikajúce jazykové zručnosti, ktoré si vytvorili cestu na krajské kolo. Ich úspech je nielen individuálnym triumfom, ale aj dôkazom vysokého štandardu vzdelávania, ktorý naša škola poskytuje. Ich výkon v tejto súťaži je výsledkom tvrdej práce a úsilia. Tešíme sa na to, ako budú Dávid Maník a Samuel Kovaľ reprezentovať našu školu na krajskom kole olympiády v anglickom jazyku. Veríme, že budú pokračovať v úspešnom postupe a prinesú nám ďalšie dôvody na hrdosť.

Gratulujeme obom víťazom a prajeme im veľa úspechov na ich ďalšej ceste v tejto prestížnej súťaži.

Mgr. Martina Gogová, PhD.

Exkurzia v elektrickej stanici

Dňa 23. 1. 2024 sa žiaci IV. A triedy zúčastnili plánovanej exkurzie v elektrickej stanici Prešov 1 na Sídlisku III. 

Exkurzia bola zameraná na prehliadku zariadení vonkajšej rozvodne veľmi vysokého napätia, zapuzdrenej rozvodne vysokého napätia, pomocných prevádzok a elektrických ochrán rozvodne. Exkurziou žiakov sprevádzal Ing. Polča, ktorého odborný výklad k jednotlivým častiam elektrickej stanice a ich funkcii určite pomohol žiakom utvrdiť si poznatky získané teoretickým štúdiom problematiky v predmete elektroenergetika.  

Verím, že získané poznatky a skúsenosti žiaci využijú pri ďalšom štúdiu na našej škole a pri odpovediach na blížiacej sa maturitnej skúške.

Ing. Anton Varga

Hokejový zápas medzi HC Prešov a reprezentáciou do 18 rokov

Dňa 23. 1. 2024 sa žiaci II.SB zúčastnili hokejového zápasu medzi HC Prešov a slovenskou reprezentáciou do 18 rokov. Už od začiatku 1. tretiny bolo cítiť napätie a atmosféru v hale, keďže bola plná žiakov základných a študentov stredných škôl priamo z Prešova, ale i z okolia, ktorí mali vstup zadarmo. 

Prvý gól zápasu strelili domáci Prešovčania už v 28 sekunde zápasu. Prešovčania sa javili ako veľmi silný a skúsený tím. Naša reprezentácia sa síce snažila dotiahnuť na Prešovčanov, avšak výherný tím preukázal svoje skúsenosti a to výhrou 9:3. 

V zápase hral aj bývalý žiak našej školy Samuel Lamač za tím HC Prešov, ktorý sa podieľal na úžasnom výsledku domácich. Taktiež sme si všimli mladého Miroslava Šatana, ktorý je synom slávneho slovenského hokejistu Miroslava Šatana st. 

Mladíci z reprezentácie predviedli húževnatý výkon a hoci to na domácich nestačilo, získali vo svojej hráčskej kariére ďalšiu športovú skúsenosť. My ďakujeme za možnosť zúčastniť sa takejto športovej aktivity. 

študenti II.SB

Okresné kolo vo florbale

V pondelok 29. 1. 2024 sa žiaci SPŠE zúčastnili finálového turnaja vo florbale žiakov SŠ. Finálová skupina bola veľmi vyrovnaná, pričom o celkovom víťazovi v náš neprospech rozhodol jeden gól. V prvom stretnutí sme vo veľmi peknom, ale na góly chudobnom zápase remizovali s Gymnáziom Sv. Moniky 0:0. Proti SSOŠ Elba rozhodol smolný gól v našej sieti necelú minútu pred koncom, po ktorom sme prehrali 2:3. Domácu SOŠ Ľ. Podjavorinskej sme zdolali hladko 4:0. Po odohratí všetkých stretnutí sme obsadili pekné tretie miesto s prísľubom do budúcna, keďže základnú kostru družstva tvorili prváci a druháci. Postup na krajské kolo si vybojovali chlapci SSOŠ Elba. Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu a veríme, že nadobudnuté skúsenosti zužitkujeme na budúci rok.

Mgr. Štefan Dankovič

Matematická olympiáda

Matematická olympiáda je individuálnou súťažou žiakov základných a stredných škôl. Žiaci riešia úlohy z matematiky, ktoré ich svojou formuláciou motivujú k tvorivej činnosti. 30. 1. 2024 sa uskutočnilo školské kolo tejto súťaže. Zúčastnili sa ho štyria žiaci 1. ročníka, ktorí súťažili v kategórii C a štyria žiaci druhého ročníka, ktorí súťažili v kategórii B.

RNDr. Anna Budišová

Bring Sally UP PUSH UP Challenge

Posledný januárový deň sa na našej škole uskutočnila silová súťaž v kľukoch – Bring sally up challenge. Tretí ročník súťaže pritiahol doteraz najviac divákov aj súťažiacich. V skvelej atmosfére chlapci prekonávali samých seba. Opäť sa niektorým podarilo prebojovať do druhého kola, čo znamená, že vydržali celú jednu pesničku. Najsilnejší žiaci v tejto disciplíne sú: Jakub Jurčišin z III.SA (3.miesto), Filip Varchol z III.SC (2.miesto) a víťaz Adrián Jankaj zo IV.SB. Chlapci si okrem uznania od rovesníkoch odniesli aj chutné ceny.

Mgr. Tomáš Bosák

SPONZORI