2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

EuroRoboCup2022 alebo Ako sme dobyli robotickú Európu v Portugalsku

V utorok 31. 5. 2022 v skorých ranných hodinách vyrazila naša nenápadná skupinka talentovaných robotikov zo SPŠE Prešov: Filip Ondrej III.C, Marek Štofánik II.SA, Filip Bodor II.SA a Samuel Kovaľ I.C, vedená Mgr. Zdenkou Liščinskou vlakom z Prešova. Cieľom cesty bolo portugalské mesto Guimaraes, v ktorom sa deň na to začínal európsky Robocup 2022.

 

Úlohou Filipa Ondreja – hlavného konštruktéra nášho robota pre súťaž Rescue Line -  bolo získať súťažnú prax a skúsenosti v silnej európskej konkurencii pred júlovým celosvetovým finále v thajskom Bangkoku. Ostatní traja členovia boli nominovaní za odmenu za výborné výsledky v celoslovenskom kole Robocupu, ale aj ako perspektívne jadro budúceho školského robotického tímu. Vo večerných hodinách po ceste, na ktorej sme vyskúšali vlak, autobus, metro, lietadlo aj auto, sme sa dostali konečne do cieľa, na ubytovanie v príjemnom prostredí blízko miestneho hradu.

 

 

Na druhý deň sme sa pešo cez celé mesto dostali do haly, ktorá bola naším domovom počas celých 4 dní súťaže. Atmosféra v hale bola úžasná, okrem súťaží prebiehali v hale aj prezentácie University de Minho z Bragy, ktorá vytvorila pre súťažiacich aj návštevníkov RoboCupu interaktívnu ExpoScience2022, prostredníctvom ktorej si hostia mohli vyskúšať rôzne fyzikálne experimenty a Technische Universiteit  Eindhoven, ktorá prišla s celým futbalovým robotickým mužstvom. Títo roboti si v posledný deň zahrali s miestnym dievčenským futbalovým tímom.

 

Náš tím Speshari začal svoje účinkovanie hneď v stredu popoludní svojou 1. jazdou so štvrtým najlepším bodovým ohodnotením. Po jazde a až do noci sa potvrdila dobrá voľba členov tímu, keď obrovským entuziazmom zapracovali skúsenosti z 1. jazdy do úprav softvéru a popritom spracovali kvalitnú súťažnú technickú dokumentáciu s deadlinom odovzdania do polnoci. Jazdy v ďalších súťažných dňoch boli viac či menej vydarené, tá najlepšia získala druhé najvyššie hodnotenie v konkurencii 20 tímov z celej Európy. Nebyť technických problémov, ktoré ale naši študenti dokázali pružne riešiť – napr. nerovnomerné osvetlenie v hale, ktorého tiene oklamali kameru nášho robota alebo povytiahnutý kábel, ktorý nás v jednej jazde obral o 4 drahocenné minúty, mohli sme sa vrátiť s medailou. Naši Speshari, ale získali veľký obdiv poroty za konštrukciu robota a obdržali vďaka tomu aj cenu Best Hardware Solution. Čiže hardware už máme najlepší a software za mesiac, ktorý nám ostáva pred cestou do Thajska, ešte vyšperkujeme.

 

 

Naši chlapci si zaslúžia pochvalu a poďakovanie za úspešnú reprezentáciu našej školy a krajiny. Poďakovanie a pochvala však patrí aj organizátorom súťaže, nielen za emotívny úvodný a záverečný program, ale aj za párty pre vyše 900 účastníkov v historickej časti mesta, aj za prehľadne zorganizovanú súťaž a poskytované informácie a ústretovosť dobrovoľníkov.

 

Posledné dva dni nášho pobytu sme využili aktívne, prehliadkami zámkov, kostolov a iných historických pamiatok, do ktorých bolo veľmi nízke vstupné, resp. v Guimaraesi pre účastníkov RoboCupu zdarma. Viezli sme sa mestskou lanovkou na horu Penha, jedli s domácimi jedlo v miestnej reštaurácii počas futbalového zápasu Portugalsko – Švajčiarsko, prechádzali sa so súťažiacimi z rôznych krajín nočným mestom, všade sme zažili príjemné a srdečné zaobchádzanie. Portugalci sa zaujímajú jeden o druhého, láskavo poradia aj upozornia, po celú dobu sme sa cítili vítaní.

 

 

Druhý voľný deň sme využili na prehliadku Porta, opäť sme navštívili množstvo kostolov a chrámov či historickú budovu železničnej stanice. Prešli sa po Moste Luisa I. a podvečer sme sa metrom premiestnili k oceánu. Napriek zime a jemnému dažďu sme si užili aj kúpanie vo vlnách Atlantiku.

 

 

Presne po týždni sme sa vrátili domov vďační za túto, predovšetkým odbornú skúsenosť. Veľká  vďaka patrí za finančnú podporu najmä Prešovskému samosprávnemu kraju – odboru školstva, Digitálnej koalícii – Národnej koalícii pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky  a spoločnosti Elnec spol. s r. o.

 

Držme palce našim študentom o mesiac v Thajsku.

 

Mgr. Zdenka Liščinská

Najúspešnejší pedagógovia a žiaci PSK

Už po dvanástykrát boli ocenení najúspešnejší pedagógoia a žiaci stredných škôl z celého kraja. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutočnilo po dvojročnej prestávke 16. júna 2022 v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

 

PLAKETU Sophista pro regione - Učiteľ múdrosti pre región získalo 20 učiteľov, medzi nimi aj učiteľ našej školy:

 

Ing. Peter Vargovčík patrí k tým vzácnym pedagógom, ktorí sú pre svoju prácu zapálení a vo vzťahu k mládeži vždy otvorení a ústretoví. Ocenenie mu bolo udelené za dosiahnutie mimoriadnych úspechov v rámci odborného vzdelávania stredoškolskej mládeže a reprezentáciu Slovenska v zahraničí. Hneď po svojom nástupe na SPŠE dokázal okolo seba sústrediť skupinku zanietencov so záujmom o programovanie a robotiku. Členovia tímov pod jeho vedením dlhodobo od r. 2010 dosahujú mimoriadne výsledky v odborných súťažiach nielen na celoslovenskej úrovni, ale aj top výsledky európskeho a svetového formátu. Z množstva víťazstiev jeho tímov na robotických a programátorských súťažiach spomenieme aspoň  jeden z  posledných úspechov -  vedúci tímu majstrov sveta v robotike v súťaži Robocup 2021 – kategória záchranárske simulácie.

 

 

 

 

PLAKETU Lux mentium – Svetlo poznania obdržalo 20 študentov, medzi nimi aj naši dvaja žiaci:

Filip Ondrej je žiakom III.C triedy. Od nástupu na našu školu, až po dnešný deň, prejavuje enormný záujem o aktivity z najrôznejších oblastí ako elektronika, robotika, 3D tlač atď. Je výnimočne talentovaný a kreatívny žiak. Má výborné správanie a dochádzku. Aktívne sa zapája do medzinárodných projektov v rámci programu Erasmus+, kde spolupracuje so zahraničnými žiakmi na výrobe edukačných videí. Ďalšou významnou aktivitou bola jeho práca na vytvorení 3D modelu pamätníka Východoslovenského roľníckeho povstania.

 

V mnohých súťažiach dosiahol úspechy ako v národnej, tak aj na medzinárodnej úrovni. Len v minulom školskom roku obsadil:

1. miesto na celoslovenskom kole v súťaži 3D tlač a modelovanie,

1. miesto tímovej súťaže na celoslovenskom kole v RoboCupe Junior v kategórii Rescue Simulation,

1. miesto tímovej súťaže na svetovom online finále v RoboCupe Junior v kategórii Rescue Simulation spolu so S. Vargovčíkom,

1. miesto na celoslovenskom finále v RoboCupe Junior v kategórii Robotická ruka,

3. miesto na celoslovenskom finále v RoboCupe Junior v kategórii Rescue Line,

1. miesto na celoslovenskom finále FIRST LEGO League.

 

 

 

 

Samuel Vargovčík je žiakom II.SA triedy. Už počas prvých dní na škole väčšinu učiteľov zaujal svojou inteligenciou. Samuelov nesmierny talent, nadanie a výborné gény sa už prejavili v matematike, fyzike a aj programovaní. Už počas základnej školy sa zapájal do mnohých IT a robotických súťaží, napr. organizovaných našou školou a dosahoval výnimočné úspechy. V týchto disciplínach vyniká nad spolužiakmi a určite by prekonal aj žiakov z vyšších ročníkov.

Už ako prvák reprezentoval našu školu na celoslovenských, ale aj medzinárodných súťažiach. V minulom školskom roku obsadil:

1. miesto tímovej súťaže na celoslovenskom kole v RoboCupe Junior v kategórii Rescue Simulation,

1. miesto miesto tímovej súťaže na svetovom online finále v RoboCupe Junior v kategórii Rescue Simulation spolu s F. Ondrejom,

5. miesto na celoslovenskom kole v RoboCupe Junior v kategórii Soccer Simulation spolu s tímom. Zabezpečili si tak postup do medzinárodného kola, kde nakoniec skončili na 24. Mieste,

1. miesto krajského kola matematickej olympiády v kategórii B.

 

 

 

 

Ocenenie si Samuel osobne neprevzal, pretože bol momentálne na matematickom sústredení v prostredí Oravy, cenu prevzal rodič.

 

 

Ing. Iveta Marcinčinová, riaditeľka školy

Úspechy našich žiakov na celoslovenskom kole súťaže ZENIT

ZENIT v elektronike

V dňoch 28. 3. – 31. 3. 2022 sa uskutočnilo celoslovenské kolo 38. ročníka súťaže ZENIT v elektronike a programovaní v priestoroch SPŠ Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici.

 

 

ZENIT v elektronike

Súťažilo sa v dvoch kategóriách náročnosti a v každej kategórii bolo šestnásť súťažiacich, ktorí postúpili z krajských kôl. Pred začatím súťaže sme si vypočuli odborný seminár na tému elektromagnetická kompatibilita zariadení, kde sa žiaci oboznámili s pôsobením elektrického a magnetického poľa, na ktoré sa počas vývoja projektov (plošných spojov) často zabúda.

 

Teoretická časť súťaže bola venovaná znalostiam a problematike elektrotechniky, kde žiaci zodpovedali zložité, ale aj jednoduchšie otázky a vypočítali rôzne úlohy z praxe a tak mohli obhájiť svoje vedomosti.

 

V praktickej časti žiaci dostali komplexne zadanú úlohu, na ktorú mali navrhnúť funkčný obvod na kontaktnom poli a museli sa potrápiť so synchronizáciou signálov a ich spracovaním. Ďalšie zadanie bolo „printovanie“ DPS pomocou šablóny a následné osadenie súčiastok a spájkovanie v peci. Žiakov čakala ešte jedna úloha, schéma frekvenčného normálu. Žiaci sa museli potrápiť s návrhom pre tienený plošný spoj a s SMT technológiou. Pri navrhovaní využili poznatky zo semináru o elektromagnetickej kompatibilite zariadení. Výsledný návrh plošných spojov frekvenčného normálu si žiaci vyrobili „fotocestou“ a následne osadili SMD súčiastkami. Porota výrobky testovala a kontrolovala.

 

Po vypracovaní komplexných úloh sa žiaci zúčastnili exkurzie, kde v laboratóriu elektromagnetickej kompatibility vo výskumnom ústave spojov absolvovali prehliadku a prezentáciu vybraných skúšok pre elektromagnetickú kompatibilitu. Slávnostné vyhodnotenie súťaže poukázalo na náročnosť súťaže a jej prestíž.

 

Vo veľkej konkurencii najlepších žiakov zo Slovenska sa umiestnili aj naši žiaci. V kategórii A získal pekné tretie miesto Brian Izsóf so 116 bodmi a na deviatom mieste sa umiestnil Adam Borovička, ktorý získal 97 bodov. V kategórii B sa umiestnili naši žiaci, na 8. mieste Martin Modranský s počtom bodov 67 a na 10. mieste Adrián Choma s počtom bodov 58,5. Žiakom gratulujeme.

 

 

ZENIT v programovaní

ZENIT v programovaní je súťaž spájajúca „zručnosť, elán, nápaditosť, invenciu a tvorivosť“, so zameraním na PROGRAMOVANIE, WEB DEVELOPMENT a GRAFICKÝ DIZAJN. Je určená žiakom SŠ, SOŠ a gymnázií s cieľom podporiť a vyhľadávať talentovaných a nadaných žiakov SŠ, rozvíjať ich tvorivé kompetencie, odborné-teoretické vedomosti a odborno-praktické schopnosti a zručnosti.

 

V PROGRAMOVANÍ – kat. B nás reprezentoval Samuel Vargovčík (II.SA), ktorý sa umiestnil na 3. mieste. Svoj úspech zhodnotil krátko v nasledujúcich riadkoch.

 

„Tentokrát sa mi darilo. Medzi prvými piatimi to bolo tesné. Dostal som body za deväť z dvanástich úloh. Na súťaži bol aj kamarát zo sústredenia matematickej súťaže KMS. Dúfam, že mojich súperov spoznám na najbližšom sústredení programovacieho korešponďáku KSP, ktorý je pre programátorov fakt dobrý na zdokonaľovanie. Teším sa, práve začala jeho letná časť.“

 

V kategórii WEB DEVELOPER nás reprezentoval Christian Saloň  (IV.SB), ktorý sa umiestnil na 6. mieste. Podľa zadania bolo potrebné pracovať na vytvorení webovej stránky pre cestovnú agentúru so zobrazením informácií a prihlasovaním pre používateľov, zároveň aj administrátorským rozhraním pre správu obsahu.

 

 

Ako hodnotí samotnú súťaž Christian Saloň?

 

„Súťaž bola rozdelená do troch dní, ale programovali sme len osem hodín. V prvý deň sme mali naprogramovať back-end spoločne s admin sekciou. Na druhý deň sme programovali časť webu pre zákazníkov. Keďže som v prvý deň nestihol všetko, musel som to dorábať na druhý deň. A tak som stihol toho menej, ako som chcel, ale nakoniec som bol spokojný s tým, čo som vyprodukoval. Som rád, že som sa mohol zúčastniť tejto súťaže a že som si mohol zmerať sily s tými najlepšími na Slovensku.“

 

Všetkým našim žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a tešíme sa na ďalší ročník súťaže ZENIT.

 

Ing. Patrik Jacko, PhD., koordinátor súťaže ZENIT v elektronike, Ing. Gabriela Mitrová, koordinátorka súťaže ZENIT v programovaní

Projekt VALT – mobilita v Bulharsku

Od 1.9.2020 naša škola participuje na projekte VALT (Visual aids to make learning/teaching easier), ktorý je financovaný z programu Erasmus+. Do projektu sú okrem nás zapojené školy z Česka, Francúska, Grécka, Bulharska a Švédska. Cieľom projektu je vytvoriť edukačné videá, ktoré by žiakom pomohli lepšie pochopiť základy elektrotechniky, programovania, CNC strojov, digitálnych technológií a biológie. Vzhľadom na pandemickú situáciu, ktorá v posledných rokoch komplikovala fungovanie spoločnosti, sa nám nepodarilo zrealizovať žiadnu z piatich plánovaných mobilít. Preto sa naše projektové aktivity spočiatku presunuli do online prostredia, kde žiaci pripravili prostredníctvom platformy MS Teams školenia na rôzne témy ako editovanie videa, tvorba animácií, hľadanie hudobných podkladov, tvorba tituliek a pod. Okrem online aktivít začali pomaly vznikať rôzne edukačné videá, ktoré sú postupne publikované na webovej stránke projektu http://vamlte.eu. Vzhľadom na nerealizovateľnosť zahraničných mobilít počas pandémie COVID-19 bolo trvanie projektu predĺžené o jeden rok, teda do 31.8.2023. Dostali sme ďalšiu šancu zrealizovať plánované mobility, čo sa nám v dňoch 19.6. až 24.6.2022 prvýkrát podarilo. Prvá mobilita, ktorej sa zúčastnili naši žiaci z III.C (Filip Ondrej, Patrik Szmolka, Patrik Sašina, Adam Strelec) a II.B (Oliver Sabol),  spolu s pedagógmi Ing. Martinom Ambrozym a Ing. Jozefom Macejom, sa konala v Bulharsku, v meste Burgas.

 

 

Na miestnej škole Acad. Nikola Obreshkov sme sa zúčastnili vzdelávacích aktivít a workshopov, ktoré boli zamerané na tvorbu a editovanie videa. Žiaci pracovali v medzinárodných tímoch a počas mobility v Bulharsku vytvorili edukačné videá na témy: „Animácia v programe Photoshop“, „Animácia v programe Powerpoint“, „Ako tvoriť zdrojový kód“, „Operačné systémy“ a „Digitálne technológie“. Okrem spoločných vzdelávacích aktivít, zameraných na videotvorbu, mali žiaci zúčastnených krajín množstvo príležitostí pre vzájomné spoznávanie. Prvý deň na miestnej škole každý z medzinárodných tímov prezentoval svoju krajinu, kultúru a tiež edukačné videá vytvorené pred mobilitou. My sme odpremiérovali naše video o fotovoltaike. Absolvovali sme rýchlokurz bulharčiny, pri ktorom sme zistili, že slovenčina a bulharčina sú veľmi podobné jazyky. Mimo vyučovacích aktivít sme spoločne navštívili historické mestečko Nesebar a užili si plavbu loďou na ostrov sv. Anastázie. Prijali sme pozvanie na miestnu radnicu, a tiež sme navštívili Univerzitu v Burgase.

 

V školskom roku 2022-2023 máme naplánované mobility do Švédska, Francúzska, Grécka, Česka, a tiež by sme mali privítať našich zahraničných kolegov u nás, na našej škole. Veríme, že nám nič nebude brániť v realizácii ďalších mobilít, že sa budeme ďalej rozvíjať formou vzdelávacích aktivít a vytvoríme množstvo ďalších zaujímavých edukačných videí.

 

Ing. Jozef Macej

Naša stáž v Nemecku

Pomaly sme sa prehupli do poslednej tretiny nášho pobytu v meste Schkeuditz. Minulý týždeň uplynul v bežnom stereotype. Žiaci sa v pracovnom čase venovali tvorbe web stránok a v popoludňajších hodinách príležitostne navštevovali neďaleké Lipsko, individuálne sa venovali športovým aktivitám – posilňovanie, volejbal, futbal, beh a vo večerných hodinách posedeniam s ostatnými účastníkmi, teda tzv. integrácii.

 

Počas víkendu sme sa rozhodli, že v panujúcich horúčavách strávime deň pri neďalekom jazere, ku ktorému sme sa dopravili dvojhodinovou prechádzkou v príjemnom prostredí miestneho lesoparku.

 

Celkový priebeh je bezproblémový, v porovnaní s ostatnými účastníkmi mi nedá nepodotknúť, že správanie a celkový postoj našich študentov k plneniu povinností je príkladný.

 

Ing. Krišová Ljuba, skupinová koordinátorka

Stáž v Nemecku pomaly končí

Uplynulý týždeň je posledným týždňom praxe našich žiakov v Schkeuditzi. V odbornom vzdelávaní sme pokročili, lebo sme pracovali s HTML kódmi, použili sme Javascript a aplikáciami pre webstránky, pracovali sme s videom, upravovali sme ho do konečnej zvukovej podoby a nakoniec sme si dokončili svoju web stránku  s exportom GIF súborov. Ale v závere týždňa sme sa venovali aj práci na elektroinštalácii v SMART dome. Nastavovali sme osvetlenie v rôznych miestnostiach domu, ktoré reagovalo na hlas. Táto činnosť bola pre žiakov veľmi zaujímavá  a ako sami skonštatovali, zapájanie bolo príjemnou zmenou.

 

V popoludňajších hodinách sa vďaka horúčavám program plánuje náročne. Napriek tomu sme si v utorok išli pozrieť Pamätník bitky národov, v ktorej bolo rozhodujúce víťazstvo nad Napoleonom a jeho spojencami na nemeckej pôde vybojovali spojenecké armády Ruska, Pruska, Rakúska a Švédska.

 

 

 

 

V nedeľu sme absolvovali prehliadku mesta Drážďany. Strávili sme tam päť hodín, počas ktorých sme absolvovali hodinu a pol prehliadku pamätihodností mesta s odborným výkladom sprievodkyne. Asi najznámejšia je galéria Zwinger prezývaná „nemecký Louvre“. Komplex stojí v Starom meste. V budove Semperovej galérie na Divadelnom námestí sídli Obrazáreň Starých majstrov - diela Tiziana, Botticelliho, Parmigianino atď. Zaujal nás aj matematicko-fyzikálny salón so zbierkou historických prístrojov na meranie dĺžky, teploty, hmotnosti a objemu. Môžete tu obdivovať rôzne astronomické prístroje, hviezdne mapy či glóbusy. Monumentálny kostol Panny Márie (Frauenkirche) je symbolom Drážďan a jednou z najvýznamnejších barokových stavieb celého Nemecka, ďalšia katedrála Najsvätejšej Trojice v Starom meste, nazývaná tiež Hofkirche (dvorný kostol), je najväčšou chrámovou stavbou Saska. Jedinečný barokový.

 

 

 

 

Boli sme radi, keď sme sa konečne večer po príchode mohli osviežiť a spoznávať nové skupiny z Bulharska a Slovenska, ktoré nastúpili počas víkendu.

 

Všetci sa už tešíme domov, aby sme zážitky z pobytu mohli porozprávať osobne.

 

 

Ing. Ljuba Krišová, skupinová koordinátorka

Limerick – druhý týždeň

Ďalší týždeň strávený v meste Limerick zbehol veľmi rýchlo, a to možno aj z toho dôvodu, že počasie nám veľmi neprialo, a tak neostávalo nič iné, ako sa hneď po práci pobrať naspäť k hosťujúcim rodinám. No s pomaly sa blížiacim víkendom sa začalo zlepšovať nielen počasie, ale aj náš program.

 

 

V piatok podvečer nás naša tútorka Ellen pozvala na odbornú prednášku o webových stránkach. Niektorí žiaci sa čosi novému priučili, ďalší zase zopakovali učivo druhého ročníka. Každopádne, výklad bol veľmi zaujímavý, o to viac, že bol, samozrejme, v angličtine. V sobotu sme sa rozhodli trochu kultúrne vyžiť. Počasie bolo ideálne, príjemných 20 stupňov, a tak sme navštívili hrad kráľa Jána (King John‘s Castle), ktorý upútaval našu pozornosť hneď od prvého dňa nášho pobytu. V nedeľu sme na odporúčanie navštívili neďalekú dedinku Bunratty, do ktorej sme sa dopravili diaľkovým autobusom. Nachádzal sa v nej nielen veľmi pekný hrad, ktorý je považovaný za najautentickejší hrad v Írsku, ale aj veľmi zaujímavý folklórny park, zobrazujúci spôsob života ľudí v minulosti. Našej pozornosti neunikla ani škola, ktorá sa tam nachádzala, a tak si žiaci aj počas odbornej stáže na chvíľu posedeli v laviciach.

 

 

Keďže sa pomaly blížime do finále, neostáva nám nič iné, ako pomaly zbierať suveníry a užiť si posledných pár dní v tomto neobyčajnom meste, ktoré je plné prekvapení pre každého z nás.

Mgr. Elena Kožlejová, skupinová koordinátorka, projekt "Buďme pripravení na digitálne vedomosti"

Limerick – tretí týždeň, cesta domov

Tretí týždeň nášho pobytu zbehol nečakane rýchlo.

 

Žiaci dokončili odbornú stáž na pracoviskách, z ktorých obdržali certifikáty o úspešnom absolvovaní. Posledné dni sme ešte samozrejme využili na nákupy suvenírov. Obohatení o kultúrne a jazykové poznatky sme sa pomaly, ale isto začali pripravovať na cestu naspäť na Slovensko.

 

V sobotu na obed nás už v dodávkach opäť čakali naši šoféri, Caroline a Gracjan, ktorí nás dopravili na letisko v Dubline. Keďže sme tam kvôli nepriaznivej situácií museli byť už v riadnom časovom predstihu, stihli sme si dať aj obed na letisku a ostávalo nám už len čakať na príchod nášho lietadla. Let prebehol opäť bez problémov, a tentokrát bol dokonca ozvláštnený aj o nádherný západ slnka. V Budapešti na letisku nás už vítali naši šoféri, ktorí nás bezpečne dopravili do Prešova v skorú rannú hodinu.

 

Unavení z cestovania, ale oddýchnutí od školských povinností a plní zážitkov z trojtýždňového pobytu v írskom meste Limerick, sme sa všetci rozlúčili a ponáhľali dohnať spánkový deficit.

 

Mgr. Elena Kožlejová, skupinová koordinátorka

Naše workshopy skúseností zo stáží Erasmus+ sa už rozbehli naplno

Začíname zdieľať výsledky projektu Erasmus+  Buďme pripravení na digitálne vedomosti

 

Náš projekt v rámci programu Erasmus+ sa pomaly napĺňa a naši žiaci mali to šťastie, že sa konečne zmiernili protipandemické opatrenia a mohli cestovať do sveta za spoznávaním a vidieť nielen ako to v praxi vo firmách skutočne vyzerá, ale tiež aplikovať to, čo sa naučili a pritom získať nové vedomosti s cieľom postupného získavania digitálnych kompetencií, aby sme začali aj po praktickej stránke napĺňať našu víziu digitálnej školy.

 

Naši žiaci nám v závere školského roka odprezentovali, ako sa naučili lepšie komunikovať v anglickom jazyku pri praktickej konverzácii v obchode alebo vo firme. Počas stáže mali možnosť získať nových priateľov alebo sa stretli so skupinami zo zahraničia. Pomerne ľahko sa naučili cestovať metrom, autobusom, lietadlom a vlakom, či mali možnosť zájsť si na malé výlety do okolia miest Miláno, Limerick a Lepizig, aby videli toho čo najviac. Určite získali aj samostatnosť a pocit zodpovednosti, lebo boli v cudzom prostredí. Aké to bolo? V Taliansku pracovali aj so špičkovými technológiami, programovali na rôznych softvéroch, priučili sa malej automatizácii a poskladali mini robotíkov a pozreli si futbalový zápas na štadióne San Siro v Miláne. Boli ubytovaní na izbách, ktoré mali úžasný toskánsky štýl. V Írsku okrem vzdelávania v rôznom firemnom prostredí si vyskúšali, ako je to bývať v rodine a zdieľať spoločnú chladničku či ako sa rozprávať s „ native speakers“ a ako sa treba obliecť, keď stále prší a fúka vietor. V Nemecku sa nemohli odtrhnúť od počítačov, sústavne sa vzdelávali a zdokonaľovali svoje odborné vedomosti z tvorby web stránok, ale sem-tam si odbehli aj na družobnú párty.

 

 

 

 

Ako sa ukázalo v rámci doteraz prezentovaných workshopov, tak žiakom sa na mobilitách páčilo a užívali si nový pracovný režim bez učenia sa, ale aj možnosť overovania vlastných vedomostí a získavania nových z firemného prostredia. Domov si doniesli nielen krásne zážitky, ale aj Certifikát o účasti na odbornej stáži a Europass Mobility, ktoré hosťujúce firmy potvrdili. Odborná stáž prebiehala pod vedením zahraničných tútorov, prevažne v menších firmách. Po absolvovaní stáží žiaci získali aj známku do predmetov Prax a  Automatizácia. Je to potvrdené, že profesionálne zručnosti a vedomosti sa v rámci stáží zlepšili, získané vzdelávacie výstupy to len potvrdili.

 

Opäť sa ukázalo, že naši žiaci zo študijných odborov ELE a IST sú šikovní a získané vedomosti z digitálnych technológií sú pre nich prínosom a dobrou konkurenčnou výhodou na budúcom trhu práce a stali sa z nich ďalší naši „erasmáci“!

 

Všetky prezentácie  žiakov sú spracované a už  si ich môžete pozrieť na stránke školy v sekcii Erasmus+/projekty - http://erasmus.spse-po.sk/.

Ing. Marta Kollárová, PhD., koordinátorka projektu

Aktivity tried

Školský výlet

Piatok, 24. 6. 2022, bol pre našu triedu III.A, ako aj pre všetky triedy školy, výletným dňom. Náš výlet sa začal na železničnej stanici v Prešove, odkiaľ sme sa vlakom presunuli do oskarového mesta Sabinov, kde sa natáčal slávny film Obchod na korze. Spolužiak Lukáš nám urobil prehliadku po centre mesta. Tú sme ukončili veľmi dobrou zmrzlinou, na ktorú nás pozvala naša triedna. Výlet potom pokračoval autobusom do neďalekej Drienice. Ďalej nás čakal peší výstup na Lysú. Cesta bola zábavná a príjemná, aj keď niekomu dala zabrať. Bolo krásne, slnečno, ba až horúco. Tričká sme mali všetci kvalitne premočené. No výhľad z Lysej za to stál. Lysá nesklamala a my sme mali možnosť vidieť našu národnú majestátnosť – Tatry. Po spoločnej vrcholovej fotke s triednou a pani učiteľkou Gajdošovou sme sa hladní a smädní presunuli na hotel Šport. Kofola a hranolky s vyprážaným syrom sa dlho na stoloch pred nami neohriali. Bonusom pre hladošov bol výborný guľáš, presne podľa našich očakávaní. Za jeho prípravu ďakujeme spolužiakom Šimonovi a Braňovi, ktorí preukázali skvelé kuchárske umenie. Výlet dopadol vynikajúco, bez zbytočných komplikácií a zranení, až na zopár „kusancov“ od komárov.

 

 

Lukáš Kvetán, III.A

Bowling – triedna akcia III.F

Dňa 28. 6. 2022 sme celá trieda III.F strávili utorkové popoludnie športovo. V rámci našej team - buildingovej akcie sme sa zúčastnili na Bowlingu pri trati. 2 dráhy boli obsadené našou triedou, kde sme boli rozdelení do troch družstiev. Aj napriek tomu nikomu nešlo o víťazstvo, ale prvoradá bola zábava a utužovanie kolektívu. Niektorí si bowling zahrali prvýkrát v živote. Všetci sme sa dobre odreagovali a zasmiali.

kolektív III.F

DJZ - triedna akcia III.F

Dňa 29. 6. 2022, vo štvrtok, sme mali triednu akciu v DJZ a jeho zákulisia, aby sme navštívili miesta, kde sa bežní ľudia bežne nedostanú. Pod sprievodom veľmi milého pána Balhu, zamestnanca DJZ, ktorý má pod palcom prípravu a ovládanie celého javiska veľkej a malej scény divadla už 25 rokov a jeho dcéry – Ing. Timey Balhovej, absolventky SPŠE, odboru ITM/TIS, sme sa tak dostali na pódium scén a ešte nižšie. Zblízka sme mohli nazrieť do všetkých miestností  a útrob DJZ, z ktorých sa ovláda celá tá nádhera, ktorú vidia diváci len z javiska a nevedia koľko síl, námahy, zručností a praxe stojí ovládať takéto divadelné predstavenia či muzikály. Videli sme množstvo zaújimavostí a počuli úžasné informácie, ktoré v nás zanechali výrazné stopy. Dnes sme my stáli na veľkom pódiu DJZ.

kolektív III.F

Celoslovenské finále Technickej súťaže mladých elektronikov

V dňoch 15. a 16. 6. 2022 sa uskutočnilo celoslovenské finále technickej súťaže mladých elektronikov TSME v Trenčíne v  príjemnom chatovom prostredí lokality KUBRICA, na ktorom sa zúčastnili žiaci základných škôl, žiaci prvého ročníka stredných škôl a CVČ zo Slovenska a účasť bola zastúpená aj z Českej republiky. SPŠE Prešov zastúpili žiaci z I.SB, Marko Čelovský a Tomáš Kundek.

Žiaci zaregistrovali na súťaž prinesených výrobkov aj vlastné projekty - PWM ovládanie lampy a IR TESTER pre diaľkové ovládanie. Marko Čelovský získal 2. miesto za projekt IR TESTER diaľkového ovládania. Hlavná časť, technická súťaž začala odborným testom, ktorý pozostával z 23 otázok z oblasti základov elektroniky. Súťaž pokračovala praktickou konštrukciou stavebnice elektronického výrobku s využitím technológií THT a SMT. Žiaci mali štyri hodiny na skompletovanie  a odovzdanie elektronického výrobku na kontrolu a testovanie. Druhý deň súťaže sa začal burzou elektronických súčiastok a odbornej literatúry z oblasti elektroniky, kde si žiaci mohli vybrať odbornú literatúru a niektoré typy súčiastok. Nasledovalo vyhodnotenie odborného testu zo základov elektroniky a vyhodnotenie elektronického výrobku. O umiestnení žiakov na 22. miestach rozhodol najrýchlejší čas odovzdania, nakoľko všetky výrobky boli na veľmi dobrej úrovni a rozhodovali len detaily. Naši žiaci sa v technickej súťaži umiestnili na 10. mieste Marko Čelovský a 19. mieste Tomáš Kundek, pričom využili čas súťaže na precíznu realizáciu elektronického výrobku, čo ich posunulo za rýchlejších žiakov. Po vyhodnotení pokračovala voľná diskusia medzi žiakmi o problematike elektroniky a jej uplatnení a využívaní. Žiaci z jednotlivých tímov si rozprávali postrehy a skúsenosti z riešenia vlastných projektov, diskutovali o burze elektronických súčiastok a o literatúre z elektroniky. Žiaci si vymenili kontakty pre ďalšiu spoluprácu.

Ing. Patrik Jacko, PhD.

Podpis memoranda o spolupráci s Digitálnou koalíciou

Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove podpísala memorandum o spolupráci s Digitálnou koalíciou – Národnou koalíciou pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky.

 

Signatári memoranda sa dohodli na podpore žiakov zo strany Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky pri medzinárodnej účasti na robotickej súťaži RoboCup 2022 v Thajsku v školskom roku 2021/2022. Na celoslovenskej súťaži v stavbe a programovaní robotov Robocup 2022 sa tím "!focus()" v kategórii Záchranár - Rescue Line umiestnil na 1. mieste, a tým postúpil na majstrovstvá sveta Robocup 2022, ktoré sa budú konať v dňoch 11. - 17. júla v meste Bangkok v Thajsku. Tím je v zložení Filip Ondrej, Patrik Sašina, Adam Strelec, Damián Haladej a vedúcim tímu je učiteľ odborných predmetov Ing. Peter Vargovčík.

 

Ďakujeme Vám za podporu. Na celosvetovom kole Robocupu sa budeme snažiť zabojovať o čo najlepší výsledok.

Ing. Martin Broda, PhD., zástupca riaditeľky pre odborné predmety

E.I.C. poskytlo grant pre certifikáciu žiakov

E.I.C. Engineering inspection company s.r.o., Prešov poskytlo, podľa Zmluvy o spolupráci, grant pre certifikáciu elektrotechnikov žiakom školy študijného odboru elektrotechnika oblasti elektroenergetika, ktorý obsahuje vzdelávanie v rozsahu cca 8 hod., overenie vedomostí v rozsahu E1,A a vydanie certifikátu. Maximálny počet žiakov, ktorí mohli získať certifikát bolo desať.

 

Podmienky, ktoré musel splniť uchádzač o certifikáciu:

  • ukončenie štúdia maturitnou skúškou, 
  • priemer známok na konci druhého polroka v I. až III. ročníku do 2,00.

 

Ďalších 19 žiakov zo IV.A triedy získalo certifikát za výhodných finančných podmienok. 

 

Vzdelávanie uskutočnil riaditeľ spoločnosti E.I.C. - Ing. Bohuslav Fendrych.

Ing. Juraj Budiš, zástupca riaditeľky pre technicko-ekonomické činnosti

Návšteva spoločnosti KIA

Dňa 20. 6. 2022 sme navštívili spoločnosť KIA. Závodom nás počas 3 hodinovej  exkurzie sprevádzal  pán Mgr. Sahaj.  V priamom prenose počas výroby sme si pozreli motoráreň, kabeláže, montážnu halu, testovacie centrum automobilky. Súhra 420 robotov a tisícky zamestnancov na danej smene nám sprostredkovala pre nás laikov úžasné divadlo. Montovali interiérové a exteriérové časti karosérie, elektrickú kabeláž, pohonné a výfukové sústavy, podvozkové časti, motory, bezpečnostné či komfortné prvky. Každú minútu sa vyrobilo jedno auto. Spoločnosť ponúka jednu z najkomplexnejších zostáv vozidiel v rámci segmentu C. Kia je dlhodobo uznávaná vďaka svojej kľúčovej úlohe pri etablovaní kórejskej značky v Európe.

kolektív triedy I.B

S odborníkom o cybersecurity

Vďaka iniciatíve Digitálnej koalície mali naši tretiaci z odboru Informačné a sieťové technológie možnosť vypočuť si zaujímavé informácie z oblasti kybernetickej bezpečnosti od Karola Suchánka - odborníka s bezpečnostnou previerkou NATO a súdneho znalec v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 

Prvá prednáška „20 krokov k cybersecurity“ sa uskutočnila 17. 6. 2022. Hlavným motívom bolo zabezpečenie personálnej digitálnej stopy. Žiaci si dozvedeli, ako si správne definovať heslá, ako ochrániť svoje účty na Internete a bezpečne používať sociálne siete.

 

Druhá časť „60 minut o cybersecurity“, pôvodne plánovaná dištančne, sa tiež na naše prekvapenie a potešenie konala prezenčne 21. 6. 2022. Hlavná témou tejto časti bola zameraná na rôzne typy útokov a hrozieb na Internete. Žiaci sa dozvedeli ako dané útoky prebiehajú a ako sa voči nim chrániť.

 

V priebehu prednášky študenti s lektorom aktívne komunikovali, zdieľali svoje skúsenosti a kládli zaujímavé otázky. Spätná väzba od žiakov bola veľmi pozitívna a budeme radi, ak sa aj v ďalšom školskom roku podarí zorganizovať túto prednášku pre ďalších žiakov školy. Naše poďakovanie patrí aj Digitálnej koalícii, ktorá nám poskytla možnosť absolvovať túto prednášku.

 

Veríme, že výsledkom tejto zaujímavej aktivity je zvýšenie povedomia o hrozbách kyberpriestoru a možnostiach zabezpečenia.

Ing. Martin Vujčík, vedúci predmetovej komisie počítačových systémov

Workshop energetika a obnoviteľné zdroje

Dňa 5. 4. 2022 sa uskutočnil workshop so žiakmi 4. ročníka, zameranie EEN. V rámci vyučovacej dvojhodinovky predmetu RPJ sme sa premiestnili do priestorov laboratórií obnoviteľných zdrojov. Žiaci sa rozdelili na dva tímy, oboznámili sa so systémami pre meranie energetickej výdatnosti, fotovoltikou, reverzibilným tepelným čerpadlom, riadiacim systémom Desigo Siemens pre multivalentné energetické  systémy a sledovali IR žiarenie z fotovoltických panelov počas ich prevádzky pomocou dronu.

 

Žiaci so záujmom sledovali ako systémy pracujú a  diskutovali o problematike v danej oblasti energetiky.

 

Žiaci sa pýtali na príjem v rôznych firemných pozíciách a zároveň ich zaujímalo, aké sú najzaujímavejšie projekty z bežnej praxe, výroba rozvádzačov a ich rozvádzačova výzbroj, termovízna kontrola zariadení.

 

Žiaci absolvovali akciu s pedagogickým sprievodom, Ing. Patrikom Jackom, PhD.

 

Lektori počas akcie Ing. Marcel Fedák, PhD. a kolektív, žiakom zodpovedali otázky a prezentovali menované systémy.

 

Zhrnutie:

- fotovoltické panely

- termické systémy

- reverzibilné tepelné čerpadlo

- riadiací systém Desigo Siemens pre multivalentné energet. systémy

- termovízia.

Ing. Patrik Jacko, PhD.

Exkurzia na Katedre priemyselného inžinierstva a informatiky

V dňoch 28. a 29. 6 .2022 sa triedy III.A a III.SA zúčastnili exkurzie na Katedre priemyselného inžinierstva a informatiky Fakulty výrobných technológii v Prešove. Na pôde katedry na Bayerovej ulici neďaleko našej školy nás v utorok privítal profesor Ing. Ján Piteľ, PhD. a v stredu vedúci katedry docent Ing. Michal Balog, CSc.. Katedra vychováva komplexných odborníkov pre oblasť prevádzky, údržby, operatívneho a dispečerského riadenia - ako sú operátori veľkých výrobných strojov a výrobných liniek. Docenti, interní doktoranti aj odborní asistenti katedry nám veľmi podrobne a zaujímavo porozprávali o možnostiach štúdia na fakulte. Študenti katedry sa napríklad naučia pomocou „virtuálneho dvojčaťa“ ako správne simulovať vo virtuálnom prostredí výrobné pracoviská a linky. Mali sme možnosť pozrieť si odborné laboratória s výrobnou linkou s jedinečnými robotmi, s rôznymi počítačovými systémami či virtuálnou realitou. Zaujímavé bolo laboratórium, v ktorom robia výskum s pneumatickými umelými svalmi. Vo všetkých miestnostiach bol výklad doplnený názornými ukážkami.  Ďakujeme pracovníkom katedry za príjemne strávené chvíle  a možno o rok niektorých z nás uvidia zasadnúť do ich školských lavíc.

Alexander Španír III.A

MDD 2022 na SPŠE

Po dvojročnej prestávke spôsobenej obmedzeniami sme konečne mohli zorganizovať v priestoroch školy stretnutie našich „elektroškriatkov“. Športovo - kreatívnym popoludním oslávilo Deň detí v piatok 10. 6. 2022 viac ako 30 najmenších, menších aj väčších detí. Strávili 3 hodiny spoločne hrami a športovaním v telocvični s Mgr. Števom Dankovičom a Mgr. Viktorom Mačákom. Páčil sa aj kreatívny kútik, ktorý mala pod dozorom Mgr. Mária Solarová. Novinkou v programe bola ukážka 3D tlače a ovládanie Lego robotov pod patronátom Ing. Martina Ambrozyho. Prestávky medzi skákaním a behaním „elektroškriatkovia“ vypĺňali dopovaním z bohatého pingpongového stola. Najviac chutili gumené medvedíky, džús a samozrejme sme nezabudli ani na zaslúžený nanuk.

Ing. Martin Vujčík

League of legends

V piatok, 17. 6. 2022, sa v priestoroch DT ITSO SK uskutočnil unikátny projekt DT Legends, v rámci ktorého sa proti sebe stretli vo videohre League of Legends výbery Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, ako i Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej z Košíc a Prešova. Sily si tieto tímy zmerali nielen proti sebe, ale i proti výberom dualistov a zamestnancov z DT ITSO.

 

Našu školu reprezentovala šestica v zložení Šimon Kažimír (I.C), Jakub Jašek (I.C), Richard Chlebák (III.B), Marek Boháč (I.B), Daniel Mihaľo (III.B) a Maximilian Jarčuška (II.F).

 

Hráčom našej školy sa žiaľ, napriek snahe nepodarilo v konkurencii turnajmi oprášených tímov dosiahnuť víťazstvo. Treba však zdôrazniť, že proti nim stáli oveľa skúsenejšie tímy, ktoré už majú turnajové skúsenosti a zohranosť z ostatných projektov, ako Slovenskej stredoškolskej e-športovej ligy, Unicupu, či Univerzitných majstrovstiev SR.

 

Hráči si pochvaľovali najmä možnosť vyskúšať si niečo nové, v novom okruhu ľudí a v LAN prostredí, ktoré sa s pohodlím svojej izby nedá porovnať. Na podujatí mali taktiež možnosť okrem hrania vyskúšať si na vlastnej koži, ako vyzerá v praxi pracovný pohovor, či sa odreagovať pri závodných simulátoroch.

 

Pre našich chalanov bolo toto podujatie len prvou lastovičkou a začiatkom cesty, na ktorú sa ako veria vyberieme, aby sme v podobných súťažiach mohli ako škola útočiť na popredné pozície.

Harvan, Marek, II.F

Rád školy – Matej Mazúr

Dňa 20. 6. 2022 pribudol na hlavnom schodisku poster Mateja Mazúra, ktorý získal Rád školy za šk. rok 2021/2022.

Ing. Juraj Budiš

Darček pre pedagógov v podobe knihy

Skúsený aktívny cestovateľ Artúr Benes potešil všetkých pedagógov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove svojou prvotinou Moja cesta, ktorú nedávno uviedol na pulty kníhkupectiev. Kniha zachytáva autorovu cestu do Santiago de Compostela. Ako uvádza Benes je to cestovateľský denník z 920 km dlhej cesty, ktorú chcel vždy absolvovať, no podarilo sa mu to až tesne pred jeho 58. narodeninami. Čitateľ v denníku nájde množstvo zaujímavých zážitkov, fotiek, osobných autorových skúseností a mnoho ďalšieho. Moja cesta bude isto dobrým kúskom na prečítanie počas nasledujúcich letných prázdnin.  Ďakujeme za tento milý darček a tešíme sa na skvelé čítanie.

kolektív SPŠE v Prešove

Matematický klokan

V apríli sa naši žiaci potrápili s úlohami medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan. Dnes už vieme výsledky.

Žiaci 1. až 4.ročníka našej školy súťažili v dvoch kategóriách: Kadet O12 a Junior O34. Spolu 88 súťažiacich riešilo zaujímavé matematické úlohy. Z toho 87 v škole papierovou formou a jeden žiak online formou.

Všetci súťažiaci boli odmenení diplomom a ceruzkou. Prvých 20% riešiteľov vo svojej kategórii získalo diplom úspešného riešiteľa a 10% z nich bolo ocenených vecnými cenami v podobe pera alebo trička.

V prvej päťdesiatke všetkých riešiteľov matematickej súťaže sa z našej školy umiestnili:

Adam Humeňanský, II.F (98 bodov),

Adam Paluba, I.SB (97 bodov),

Aleš Novysedlák, II.SB (93 bodov),

Lýdia Veselovská, IV.SB (93 bodov),

Kristián Kopčík, I.A (91 bodov),

Jakub Šepeľa, III.SA (89 bodov),

Adam Banas, I.C (87 bodov), 

Jakub Rochlitz, III.SA (86 bodov).

 

Všetkým riešiteľom gratulujeme a tešíme sa na ďalší školský rok, kedy znova preskáčeme s klokanom zaujímavé matematické úlohy.

Mgr. Jana Kollárová

Objav PEDAS

V utorok 21. 6. 2022 sa na Žilinskej univerzite v Žiline uskutočnilo vyhodnotenie súťaže Objav PEDAS – Študuj dopravu – Zelená doprava, ktorej vyhlasovateľom bola Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity v Žiline pod záštitou ministra dopravy a výstavby Slovenskej republiky Andreja Doležala. Súťaž bola zameraná na ekologickú dopravu a zapojiť sa mohli žiaci stredných škôl v Slovenskej republike.

 

Víťazi na prvých 5 miestach na stretnutí prezentovali svoje práce a následne im boli odovzdané ceny. Našu školu tam prezentovali žiaci III.SA triedy Kristián Kaleta, Dominik Zbihlej a Juraj Mikita, ktorí sa pod vedením p. prof. Márie Hedvigovej do súťaže prihlásili s projektom EcoDrive,  aplikáciou, ktorá obsahuje zásadné a potrebné informácie o kvalite, type, spotrebe spaľovacích motorov, ich palive a vplyve na životné prostredie, podporené rôznymi kvízami k danej problematike.

 

V konkurencii dopravných škôl naši priemyslováci uspeli na krásnom 1. mieste. Ako víťazi si prevzali Pochvalu ministra dopravy a výstavby SR za úspešnú účasť v súťaži, poďakovanie za účasť od dekana fakulty osobne a 1. cenu v súťaži: návštevu fakulty s ubytovaním a stravou na dva dni.

 

Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

Mgr. Marta Kožárová

Telovýchovno-športový kurz pre žiakov I. ročníka

V termíne 30. 5. 2022 – 3. 6. 2022 počas ústnych maturitných skúšok sme po dvoch rokoch pre žiakov I. ročníka pripravili telovýchovno-športový kurz. Aj tentokrát sa nám podarilo pripraviť zaujímavé športové aktivity. Žiaci si mohli zaplávať v Aquaparku na Delni, skúsili si  boldering, tenis, loptové hry, fitnes, squash, bowling a absolvovali turistickú prechádzku na novopostavenú vyhliadku na Malkovskej hôrke.

 

Triedy každý deň absolvovali dve aktivity okrem dňa, kedy bola turistika. Škoda, že nám na poslednú chvíľu vypadlo z organizačných dôvodov korčuľovanie, ktoré malo naposledy veľký úspech. V bazéne si žiaci zaplávali, ale užili si aj rôzne vodné atrakcie. Na lezeckej stene a vo fitku im dali inštruktori taktiež poriadne zabrať. Žiaci získali prehľad o rôznych športových aktivitách, ktoré môžu nájsť v meste a veríme, že niektoré aktivity sa im zapáčili natoľko, že sa k nim ešte vrátia. Škoda, že nie všetci využili možnosť dobre si zašportovať, hlavne ku koncu týždňa sa dochádzka zhoršovala. Priemerná účasť žiakov počas kurzu bola 72,5%, pričom najlepšiu dochádzku takmer 83% dosiahla trieda I.B. Veríme, že tí, ktorí absolvovali celý kurz, si odniesli len pozitívne zážitky.

Mgr. Štefan Dankovič

Silový dvojboj

Dňa 17. 6. 2022 sa uskutočnila súťaž v silovom dvojboji pre žiakov stredných škôl. Našu školu reprezentovali žiaci Michal Jozef Badida z III.SA, Leo Janiga z III.F a Gabriel Piršč z II.SA. Naši „powerlifteri“ si zmerali sily so svojimi rovesníkmi v tlaku na lavičke a mŕtvom ťahu. Začínalo sa benchpressom a potom prišiel na rad kráľ všetkých cvikov - mŕtvy ťah. Poradie pretekárov sa určilo na základe IPF GL bodov, čo predstavuje výsledný súčet najlepších pokusov v jednotlivých disciplínach násobený koeficientom telesnej váhy. Tretie miesto získal Leo Janiga s výkonom 117,5 kg tlak a 250 kg ťah. Svoju kategóriu vyhral Michal Jozef Badida s výkonom 117,5 kg tlak a 180 kg ťah. Absolútnym víťazom súťaže sa stal Gabriel Piršč s výkonom 110 kg tlak a 210 kg ťah. Okrem toho, že si chalani zasúťažili v skvelej atmosfére, získali aj nové kontakty a možnosť vstúpiť do miestneho profesionálneho  klubu.

Mgr. Tomáš Bosák

Beh olympijskeho dňa

Dňa 23. 6. 2022 sa uskutočnil Beh olympijského dňa. Našu školu reprezentovalo 8 žiakov. V náročnej konkurencii najlepšie obstál Stanislav Pavlenko, ktorý skončil na 2. mieste za dorastencov. V rovnakej kategórii obsadil Šimon Onderik 4. miesto. Za juniorov nedal nikomu šancu Samuel Štefan, ktorý obsadil 1. miesto s časom 10:41. Dorastenci aj juniori bežali rovnakú trať s dĺžkou 3000m. Gratulujeme víťazom a sme radi, že sa nám podarilo rozdúchať olympijského ducha u všetkých zúčastnených.

PK TSV

Futbalový turnaj o Putovný pohár SPŠE

Na SPŠE to opäť žilo futbalom. Ku koncu školského roka sme započali tradíciu medzi-ročníkového turnaja doplneného absolventmi školy. Na školskom ihrisku sa zišli výbery jednotlivých ročníkov. Doplnilo ich družstvo absolventov zložené z aktuálnych absolventov aj ich starších predchodcov. Vo veľmi teplom počasí sa bolo na čo pozerať. Jednotlivé zápasy ponúkli mnoho pekných futbalových momentov o ktoré sa postarali všetci zúčastnení. Krásne kľučky, prihrávky či strely zo strany útočníkov a na druhej strane perfektné zákroky brankárov. Najlepším brankárom turnaja bol vyhlásený Šimon Harvilko z družstva tretiakov a najlepším hráčom turnaja sa stal žiak prvého ročníka Marek Ivan. Celkovo sa z prvenstva tešili síce len o skóre favorizovaní absolventi pred prvákmi a druhákmi. Nepopulárne štvrté miesto pripadlo výberu tretieho ročníka. Dúfam, že sa nám podarilo naštartovať ďalšiu peknú tradíciu, ktorá pretrvá dlhé roky. Športu zdar!

Mgr. Štefan Dankovič

English section - GATE OF STEINER anniversary album released on YouTube

If you’ve ever wanted to chill out and listen to a whopping forty-one different variations of Steins;Gate’s “Gate of Steiner,” you’re in luck: MAGES. has officially uploaded March 2020’s Gate of Steiner tenth anniversary album to YouTube for your listening pleasure.

 

The collection in question contains the original Gate of Steiner track, as well as a wide range of remixes: anything from My Darling’s Embrace‘s goofy title theme, to Phantom Breaker‘s hot-blooded Akihabara theme, to Robotics;Notes DaSH‘s own breathtaking arrangement.

 

Sadly, the playlist does seem to be missing twelve tracks that were present on the physical CD release—namely, the Gate of Steiner remixes found in the Steins;Gate and Steins;Gate 0 anime adaptations.

 

Gate of Steiner aside, MAGES. has uploaded a number of other albums to YouTube recently—the Steins;Gate Elite soundtrack among them. Because these albums aren’t assigned to a single channel, it can be difficult to track down what has and hasn’t been uploaded, unfortunately. With that being said, we’ve found that putting "Provided to YouTube by MAGES.inc" into YouTube search, it will filter all of MAGES.’ album uploads by upload date.

We’ll keep you updated as more Science Adventure-related news arises.

Ľubomír Durkáč, II.SB

The Enviroment

The biggest threat to the enviroment is global warming. Global warming is rising temperature of the atmosphere. Let´s look at the causes and effects about golabal warming.

 

Burning fosil fuels, such as coal, oil and gas, releases carbon dioxide into the atmosphere. These gases then get trapped in the atmosphere. This layer of gases trap in heat radiating up from the Earth. This causes the planet to get hotter. We call this the greenhouse effect, because it ist similiar to how greenhouse works by trapping the heat from the sun. So the Earth is getting hotter. The effects of global warming are for example melting ice caps, as the result, sea levels are rising and deserts are growing.

 

What can we do to solve this problem? There are many things we can do to help. For example: We should use energy saving light bulbs, plant more trees, use renewable energy.

 

Other enviromental problem is pollution. Oceans, rivers, water are polluted. We should save water in the home.Air pollution causes health problems, allergies and diseas. We should use public transport. Some animals are endangared. They are losing their homes and lifes. Deforestation is a big problem of our region. The trees are using for industry. It is causes landslide, eartquake.. We should protect the forest. They are lungs of our planet and also for us.

The best way for everyone to protect Earth is three Rs. We should reduce, reuse, recycle.

 

Reduce- Reuse- Recycle-

Tomáš Lojan II.SB

Sebastian Vettel’s situation at Aston Martin

With Sebastian Vettel’s move from Ferrari to Aston Martin in the 2021 season being no surprise, everyone was rather sceptical of how the new team would perform. Finishing 7th in the 2021 constructor championship showing weaker performance than anticipated, and with Vettel’s contract expiring at the end of the 2022 season many questions arose.

Aston Martin Team Principal Mike Krack said that they would like to keep Vettel but also admitted that the four time world champion would need to see some progress in order to willingly extend his contract.

Aston Martin had a rocky start to the 2022 season. Only scoring their first points at the Imola Grand Prix, with Sebastian Vettel finishing P8 and his teammate Lance Stroll P10 barely scratching the points and moving ahead from the last place in the constructors standings.

Vettel’s contract with Aston Martin expires at the end of the 2022 season, and with Vettel himself saying that his future in Aston Martin or even f1 itself would depend on how the rest of this season plays out.

Mike Krack admits that he understands the comments coming from the four time consecutive f1 world champion who does not want to fight for the last places the grid has to offer.

Pavol Mihálik II.SB

Exkurzia v rámci predmetu PXA, III.F - UNICORN SYSTEMS SK, S. R. O.

Dňa 14. júna 2022 – v čase od 09:45 - 12:25 h, sa žiaci III. F triedy v rámci predmetu PXA zúčastnili exkurzie v Unicorn Systems SK, s. r. o., Kúpeľná 3913/3 v Prešove.

 

Pod vedením pána Vladimíra Fryka - Project manager, mali tak žiaci možnosť oboznámiť sa s riadením procesov, projektovým riadením, s politikou kvality a marketingovou úlohou konkrétnej spoločnosti.

 

Pán Fryk profesionálnym prístupom predstavil žiakom firmu Unicorn ako jednu renomovanú európsku spoločnosť poskytujúcu tie najväčšie informačné systémy a riešenia z oblasti informačných technológií, ktorá považuje za úspešný podnik vtedy, ak dlhodobo pridáva hodnotu svojim zákazníkom prostredníctvom svojich produktov a služieb (P & S), má spokojných a motivovaných spolupracovníkov, je spoločensky prospešný a prosperuje. Poukázal na dôležitosť sústredenia sa na vysokú pridanú hodnotu a konkurenčnú výhodu, ktorú prinášajú svojim zákazníkom. Pôsobia na trhu už od roku 1990 a za ten čas vytvorili množstvo špičkových a rozsiahlych riešení, ktoré sú používané a rozšírené medzi tými najvýznamnejšími podnikmi z rôznych odvetví. Firma má tie najlepšie referencie z oblasti bankovníctva, poisťovníctva, energetiky a utilít, komunikácie a médií, výroby, obchodu i verejnej správy.

 

Poukázal na to, že cieľom spoločnosti je vzdelávať ľudí a dal žiakom do popredia komplexný vzdelávací systém, ktorého ambíciou je podporovať online vzdelávanie od základných škôl až po univerzity vrátane systémov celoživotného vzdelávania. Spoločnosť je už niekoľko rokov vysoko kvalitným partnerom vo vzdelávaní aj na SPŠE Prešov.

V absolútnej pohode, sediac na polohovateľných stoličkách alebo na Tuli vakoch, pri sladko-slanom občerstvení, pri kávičke alebo čaji, žiaci mali možnosť získať dôležité informácie v podaní pána Fryka o spoločnosti, ktorá miluje svoju prácu aj napriek tomu, že je niekedy veľmi náročná a ťažká - je nakoniec vždy krásna. Práca v danej spoločnosti je práca tvorivá. Na koniec si žiaci mali možnosť vyskúšať absolútnu novinku spoločnosti vo vzdelávaní – v IT.

 

Pánovi Frykovi ďakujeme za veľmi zaujímavú „prechádzku“ spoločnosťou Unicorn. Možno práve aj žiaci III.F triedy v nej v budúcnosti nájdu svoje uplatnenie.

 

„Vychovávame pre život, vzdelávame pre prax.“

Ing. Vladimíra Pastirová, vyučujúca odborných predmetov

Napísali o nás

Napísali o nás aj na stránke Prešovského samosprávneho kraja:

Eurorobocup 1

 

Napísali o nás aj v magazíne Index Mag:

Eurorobocup 2

redakcia Newsletter Impulz

SPONZORI