2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Ing. Mária Šandrejová ocenená Veľkou medailou sv. Gorazda

Trpezlivosť, vytrvalosť, ústretovosť a chápavosť – to sú prednosti učiteľského povolania, ktoré ho robí poslaním. Ministerstvo školstva udeľuje každoročne pri príležitosti Dňa učiteľov ocenenie sv. Gorazda pedagógom, ktorí sa pričinili o rozvoj školstva na Slovensku.

 

29. 4. 2022 bola poctená získaním Veľkej medaily sv. Gorazda Ing. Mária Šandrejová za mimoriadne úspechy pri príprave žiakov na odborné súťaže, zavedenie mnohých inovácií do vzdelávania a zapájanie sa do národných a medzinárodných projektov.

 

Ing. Iveta Marcinčinová, riaditeľka školy

Odborná stáž – Írsko - Limerick

Prvý týždeň v rámci mobilít z projektu Erasmus+  v meste Limerick je za nami, tak si ho trochu pripomeňme. Vstávali sme veľmi skoro ráno, presnejšie pred 2:00 hodinou v noci, aby sme sa mohli od školy dopraviť na letisko v Budapešti. Let do mesta Shannon prebehol podľa plánov, bez turbulencií a viacerí z nás ho dokonca aj skoro celý prespali. Okolo obeda nás už na letisku v Shannone čakala Caroline, ktorá nás spolu s jej kolegom Gracjanom odviezla do rodín, kde sme sa už za tento prvý týždeň ako tak „udomácnili“. Niektorí boli dokonca pohostení tradičným írskym jedlom, ktoré im celkom chutilo. V pondelok ráno mali žiaci prvé oficiálne stretnutie s ich tútorkami, Nicole a Amy, ktoré ich dôsledne oboznámili o správaní sa nielen na pracovisku, ale aj v hosťujúcich rodinách. Dostali sme aj voľné kartičky na cestovanie miestnou verejnou dopravou, čo padlo veľmi vhod hlavne tým z nás, ktorí sme zo začiatku blúdili mestom. Musíme ale povedať, že vodiči autobusov sú tu veľmi milí a vždy ochotní pomôcť.

 

 

Na pracoviskách zatiaľ máme samé netradičné práce. Snažíme sa odborne prispieť a používať svoje všetky nadobudnuté vedomosti, oboznamujeme sa s pracovným tempom, a zatiaľ asi najväčším benefitom, ktorý sa spája s vykonávanou prácou žiakov na pracoviskách, je precvičovanie si anglického jazyka v praxi.

 

 

Cez víkend nás čakal prvý väčší výlet na známe útesy Moher, na ktoré môže byť Írsko právom hrdé. Dych vyrážajúce výhľady očarili všetkých z nás, dokonca sme sa dozvedeli, že sa tam natáčal aj jeden diel veľmi populárneho filmu - Harry Potter. Zašli sme aj na pláž Lahinch, kde sme sa s radosťou osviežili v Atlantickom oceáne a pozorovali sme surfistov zdolávajúcich vlny oceánu. Za prvý týždeň sme samozrejme prešli aj rôzne parky a miestne pamiatky. Tak uvidíme, čo nám prinesie ďalší týždeň nášho pobytu v meste Limerick.

Mgr. Elena Kožlejová, skupinová koordinátorka pre projekt „Buďme pripravení na digitálne vedomosti“

Junior Internet 2022

V dňoch 29. 4. - 30. 4. 2022 sa uskutočnila prezentácia najlepších projektov na súťaži Junior Internet. Šesť kategórií umožnilo každému nadšencovi v online priestore objaviť svoj talent v informačných technológiách. Organizátori v Asociácii pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) ponúkli zmerať si sily s rovesníkmi (ZŠ a SŠ) v šiestich kategóriách: JuniorWEB – webové stránky, JuniorDESIGN – digitálne grafické práce, JuniorBLOG – blogy a vlogy, JuniorAPP – mobilné aplikácie, JuniorLEARN – weby a aplikácie využiteľné vo vzdelávaní. V šiestej kategórii JuniorTEXT súťažnú tému vyhlásili v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku – Plán obnovy a odolnosti: Slovensko podľa mňa.

 

Našu školu reprezentovali: Šimon Čarný, IV.SB, kategória Dizajn, OmegaBot, Michal Dzurík, III.SA: Link Organizér, Natália Petrová a Margaréta Renčková, IV.SA

 

Absolútny Junior Internet, tzv. víťaz víťazov, sa stal projekt OmegaBot Šimona Čarného zo IV.SB v  kategórii JuniorAPP.

 

 

OmegaBot je dvojrozmerná plošinová hra, ktorej cieľom je zachytiť vizuálny dizajn starších hier z 90. rokov použitím pixel artu a inovovať ju pomocou možností súčasných poznatkov, vylepšení a vytvoriť tak umelecký zážitok, ktorý si hráč užije (https://www.quark.sk/junior-internet-amavet-2022/).

 

 

Záštitu nad súťažou prevzali prof. Ing. Ivan Kotuliak, PhD., dekan FIIT STU, Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, a Emil Fitoš, prezident IT Asociácie Slovenska.

 

Víťazovi i zúčastneným blahoželáme a tešíme sa z ich úspechov.

Ing. Anna Dlugošová

Celoštátna prehliadka SOČ 2022

Po úspešnej krajskej prehliadke sa žiaci a žiačky SPŠ elektrotechnickej v Prešove zúčastnili celoštátnej prehliadky SOČ, ktorá sa konala prezenčnou formou v dňoch 26. 4. 2022 – 29. 4. 2022. Celoštátnu prehliadku SOČ organizovala SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove.

 

V kategórii Informatika nás reprezentovali Daniel Milev (IV.SA), Filip Štutika (IV.SA) a Samuel Zápotocký (IV.SB) s prácou „TMS“. Práca sa umiestnila na štvrtom mieste.

 

Škola mala zastúpenie aj v kategórii Elektronika, hardvér a mechatronika, v ktorej nás reprezentoval Brian Izsóf (IV.C) s prácou Univerzálna elektrická pohonná jednotka pre záhradný systém Robi 55“. Brian sa umiestnil na štvrtom mieste.

 

Všetkým účastníkom a reprezentantom SPŠE Prešov ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Veríme, že účasť na celoštátnej prehliadke SOČ bola pre našich žiakov prínosom a možnosťou prezentovať svoje zručnosti, schopnosti a kreativitu.

Ing. Ondrej Kontura, koordinátor SOČ

Hack Košice 2022

Po dvoch rokoch vynútenej prestávky sa jediný slovenský MLH hackathon vrátil späť. Študenti ako aj IT firmy z celého sveta sa na ňom mohli zúčastniť osobne v dňoch 23. a 24. apríla 2022 v Kunsthalle/Hale umenia v Košiciach. Tretí ročník Hack Košice 2022 https://hackkosice.com/ sa uskutočnil s podporou svetovej organizácie Major League Hacking.

 

Počas 24 hodinového maratónu študenti riešili v skupinách praktické úlohy rôznej náročnosti v oblasti IT. Na podujatí sa zúčastnili mnohé spoločnosti významné v oblasti IT - napr. Bloomreach, Tatra Banka, VISMA, KIWI, NCC, GlobalLogic..., ktoré pre účastníkov pripravili zaujímavé workshopy a výzvy zo sveta programovania. Účastníci tak vytvárali efektívne a originálne riešenie skutočného problému, spojiť sa pri tom mohli s hackermi z celého sveta. Účasť na informatickej súťaži ponúkla skvelú príležitosť talentovaným programátorom, aby si zmerali sily a vymenili cenné skúsenosti s medzinárodnou elitou. Nálepka MLH zaraďuje Hack Košice do najvyššej kvalitatívnej triedy študentských hackathonov na svete a pomáha zviditeľniť slovenskú hackerskú komunitu v celoslovenskom meradle.

 

 

Hackathonu sa zúčastnilo takmer 160 účastníkov z krajín ako Rakúsko, Česko, Poľsko, ale tiež Grécko, Francúzsko, Kazachstan a ďalších krajín. SPŠE v Prešove zastupovali z III.SA Kristián Kaleta a Martin Hanak, zo IV.SA Maroš Berdis a zo IV.SB Marko Poľanský, Timotej Breznický, Oliver Richtárik a Samuel Heteš. Medzi organizátormi bol Matej Mazúr zo IV.SB. Tajnú výzvu na Hack Košice 2022 vyhrali Timotej Breznický a Maroš Berdis.

 

 

Hackathon stručne zhodnotil Timotej Breznický, jeden zo slovenských účastníkov:

„Už od registrácie na hackathone bolo vidno, že podujatie bolo organizačne zabezpečené. Hneď pri registrácii sme dostali tašku, ktorá obsahovala takmer všetko, čo sme si mohli predstaviť - deku a vankúš na spanie, písacie potreby, zápisníky, nápojové šálky. Počas celej doby trvania súťaže nám boli neobmedzene k dispozícii mentori, ktorých sme sa mohli spýtať na čokoľvek, ale  tiež nápoje ako káva, kofola, ale aj rôzne pochutiny. Super bola strava a tiež aj polnočná pizza. Stretol som veľa skvelých ľudí, vrátane organizátorov i samotného spoluzakladateľa, s ktorými ma spájajú  rovnaké záujmy. Celý priebeh súťaže ako aj samotné vyhodnotenie súťaže boli skutočne úžasné. Až som občas neveril, že sa stále nachádzam na Slovensku, a tiež tomu, že celá účasť na súťaži bola zadarmo. Dúfam, že sa znova zúčastním ďalšieho ročníka a súťaž odporúčam každému, kto sa chce dostať do sveta IT. Určite sa zúčastnite podobných súťaží.“

 

Aftermovie nájdete na: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=E1alYDRQnb0

 

Fotky nájdete na:

 

https://photos.google.com/share/AF1QipN8H7JaJprTkDU9mPElyFvwIeC1IjDzboKuBvmVx2PNb2CoRaos4x3VefJ4HUEwZg?key=c1B3OFpIeXNMaTNxNTdXYmFId1l3VHNXR0p6NFNn

 

Matej Mazúr, žiak IV.SB

Finančná gramotnosť

V spolupráci s PARTNERS GROUP SK sa v tomto školskom roku uskutočnili 3 workshopy pre žiakov štvrtého ročníka pod vedením Ing. Radoslava Harvana. Nakoľko situácia nám nedovolila kvôli dištančnému vyučovaniu najprv uviesť žiakov do danej problematiky, rozhodli sme sa pre aktuálne témy, ktoré by mohli zaujať a hlavne v dnešnej dobe sú najaktuálnejšie.

V prvom bloku sme sa venovali investovaniu. Bolo zaujímavé sledovať našich žiakov pri diskusii na danú témy. Aj napriek tomu, že sú zatiaľ iba žiakmi strednej školy, nebola im táto problematika cudzia. Ukázalo sa, že o finančné trhy sa zaujímajú a dokonca skúšajú drobné investovanie, napr. do kryptomien. V tom čase však bola situácia na finančnom trhu nepoznačená vojnou na Ukrajine.

 

 

Ďalšou témou bolo dôchodkové zabezpečenie. Žiakom boli vysvetlené výhody včasného zabezpečenia sa na dôchodok, hoci ten je pre nich ešte v nedohľadne. Na praktických príkladoch im bolo ukázané, kedy a v akej výške je potrebné začať sporiť, fungovanie jednotlivých pilierov dôchodkového zabezpečenia a hlavne o koľko peňazí v konečnom dôsledku prídu, ak svoje rozhodnutie zabezpečiť sa, preložia len o pár rokov po ukončení štúdia.

Poslednou témou bolo bývanie a úvery. Mladí ľudia sa chcú logicky osamostatniť, „mama hotel“ už pre nich nie je atraktívny, chýbajú však finančné prostriedky na zabezpečenie vlastného bývania. Pri dnešných cenách nehnuteľností je to ešte náročnejšie. Úver je možná cesta k získaniu finančných prostriedkov, ale aj v tejto oblasti musia mať dostatočné vedomosti na to, aby si vybrali najlepšiu možnosť financovania.

Záverom je potrebné skonštatovať, že dnešní mladí ľudia sú finančne zdatnejší, ale vzdelávanie v tejto oblasti je stále dôležité. Situácia na trhu sa mení každý deň a našej škole záleží na tom, aké je finančné povedomie mladých ľudí.

Ing. Krišová Ljuba

Aktivity tried

Štvrtáci zvyšovali svoju ekonomickú a finančnú gramotnosť

Prostredníctvom Ja Učebnice ekonómie a podnikania sa malo možnosť 150 prihlásených žiakov IV.A, B, C, SA a SB triedy a 30 žiakov IV.F triedy na vzdelávacom portáli spoločnosti Junior Achievement (JA) Slovensko, n. o. - www.vzdelavanie.jasr.sk vzdelávať v ekonomickej a finančnej gramotnosti on-line, v pohodlí domova počas celého školského roka 2021/2022 pod vedením ich tútorov – Ing. Pastirovej a Ing. Krišovej. Junior Achievement Worldwide  je 7. najvýznamnejšia mimovládna organizácia vo svete. Už viac ako 26 rokov pomáha učiteľom rozvíjať u ich žiakov podnikavosť, ekonomické myslenie a finančnú gramotnosť.

 

Prostredníctvom daného vzdelávania mohli žiaci:

 

  • získať rozsiahlejší ekonomický rozhľad,
  • študovať učebné texty písané zrozumiteľne a zaujímavo pre mladého čitateľa,
  • využiť množstvo aktuálnych príkladov z praxe, grafov a obrázkov,
  • určiť si vlastné tempo štúdia textov testovať si vedomosti a riešiť zadania v priebehu štúdia za pomoci tútora,
  • využiť samo štúdium prostredníctvom internetu doma,
  • získať po splnení podmienok (vstupný centrálny test, absolvovanie 15 kapitol, výstupný centrálny test nad 75%) certifikát o úspešnom absolvovaní podporovaný mnohými známymi firmami na Slovensku (zoznam podporovateľov je uvedený na stránke www.jaslovensko.sk).

 

Žiaci študovali postupne 15 kapitol:

 

  • 1. kapitola – Čo je ekonómia
  • 2. kapitola - Systém slobodného podnikania
  • 3. kapitola - Dopyt
  • 4. kapitola - Ponuka
  • 5. kapitola - Trhová rovnováha
  • 6. kapitola - Podnikanie v trhovej ekonomike
  • 7. kapitola - Stratégia a plánovanie
  • 8. kapitola - Výroba a produktivita
  • 9. kapitola - Pracovná sila
  • 10. kapitola - Marketing
  • 11. kapitola - Financovanie podniku
  • 12. kapitola - Peniaze a finančné inštitúcie
  • 13. kapitola - Úloha vlády
  • 14. kapitola - Ekonomická stabilita
  • 15. kapitola - Medzinárodné ekonomické vzťahy

 

Certifikát o úspešnom absolvovaní získalo 22 žiakov IV.A, 24 žiakov IV.B,

24 žiakov IV.C, 29 žiakov IV.SA , 29 žiakov IV.SB a 21 žiakov IV.F triedy. Certifikáty boli žiakom odovzdané on-line spoločnosťou Junior Achievement (JA) Slovensko, n. o. na ich mailové adresy.

 

Srdečne blahoželáme.

 

VYCHOVÁVAME PRE ŽIVOT,

VZDELÁVAME PRE PRAX!

PK EKO

Budapešť – III.F trieda – náš školský výlet

Na základe súhlasu riaditeľky školy zo dňa 22. 3. 2022, sme sa celá trieda III. F v dňoch 27. a 28. 5. 2022, piatok, sobota zúčastnili školského výletu do Budapešti. Školský výlet bol nami uhradení ešte v 1. ročníku a CK Ezotour – pani Vysočanová, nám sumu presúvala na vhodný termín kvôli covid situácii a vychádzala nám v ústrety po každej stránke. Keďže v našej triede sú aj žiaci, ktorí sú zapojení do projektu Erasmus+ a v čase riadneho termínu školských výletov tu nebudú, bolo nám odsúhlasené realizovať školský výlet v skoršom termíne. Aby sme boli všetci spolu!

 

2 dni sme tak strávili návštevou v tomto meste s neopakovateľnou atmosférou. Pod dozorom našej triednej učiteľky Ing. Vladimíry Pastirovej, pána učiteľa Ing. Jozefa Maceja, našej milej pani delegátky Mirky a pána vodiča Petra, začal náš zážitkový deň ráno v piatok dňa 27. 5. 2022 v skorých ranných hodinách odchodom v klimatizovanom autobuse z ostrovčeka pred Hypertescom. Cesta trvala 4 hodiny, ale ubehla veľmi rýchlo. Pojedli sme, popili, pospali, porozprávali, popočúvali hudbu. S prestávkou na oddych sme o 11 hod. došli do Budapešti – Tropikária. Tam nám pani delegátka zakúpila vstupenky a spolu s triednou učiteľkou nám podali dôležité inštrukcie. Ešte jedna spoločná fotografia, a tak sme mali sme priestor v rozmedzí 3 hodín na to, aby sme si svojim vlastným tempom prešli Tropikárium a obchodné centrum, urobili fotky, nakúpili, najedli sa a pod.

 

 

Tropicarium v Budapešti sa nachádza v budove veľkého nákupno - zábavného centra Campona s rôznymi reštauráciami, bufetmi, obchodmi a turistickými atrakciami. Tropicarium nám poskytlo možnosť zažiť neopakovateľnú atmosféru tropického dažďového pralesa, vidieť na vlastné oči rôzne exotické zvieratá v ich prirodzenom prostredí a pozorovať podmorský svet hýriaci pestrými farbami. Hneď pri príchode  sme sa ocitli v tropickom dažďovom pralese, v ktorom nám ponad hlavy voľne lietali farebné exotické vtáky, s ľahkosťou poskakovali  malé hodvábne opičky - kosmáče, nehovoriac o elegantne sa plaziacich zelených, žltých, červených a iných hadoch. Na chrbty lenivo odpočívajúcich mississipských aligátorov sa spustil dvojminútový tropický vlažný dážď, počas ktorého všetci obyvatelia pralesa razom ožili. Hlavnou atrakciou Tropicaria bolo najväčšie morské akvárium v strednej Európe, žraločie akvárium s objemom 1,4 miliónov litrov slanej vody. Komplex úžasného morského akvária je vybudovaný na ploche 3000 m². Celý chod je zabezpečený špičkovou japonskou technológiou, každý krok riadi s prehľadom počítačový program. Steny štyri metre hlbokého akvária sú zhotovené zo špeciálneho 16 centimetrov hrubého nerozbitného panoramatického skla, ktorý nám poskytol  úchvatný zážitok pozorovať život morských živočíchov. Súčasťou obrovského akvária bol aj 11 metrový sklenený tunel, kde nad našimi hlavami plávalo 8 dvojmetrových morských predátorov pochádzajúcich z Floridy. Strašidelne vyzerajúce žraloky - tigrované, leopardie, útesové a citrónové s ľahkosťou  plávajúce medzi húfmi ďalších farebných rybiek patria medzi 10 najnebezpečnejších druhov žralokov. Zaujala nás aj raja so žraločím chvostom. Okrem obrovského akvária sme tu mohli vidieť ešte ďalších 50 druhov iných ,,menších" (5 - 40 000 litrových) akvárií a terárií. Nádrž, kde sme mohli hladkať morské a sladkovodné raje – patrila medzi najobľúbenejšie. Tí, ktorí sa nebáli, mohli sa dotýkať týchto anjelských tvorov s hodvábnou kožou. Po návšteve Tropicaria sme pochopili, aké fantastické hodnoty existujú na našej Zemi a aké dôležité je ich zachovať.

 

 

Nasledoval náš presun do hotela Diana, ktorý bol v historickej časti mesta, ubytovanie, presun do centra mesta na večeru, prechádzka večernou Budapešťou, festival a rozchod pri Budapeštianskom „oku“, návrat na hotel metrom, večierka a spánok. Ráno sme po raňajkách hotel opustili o 8:45 h a nasadli sme do autobusu a vybrali sa spoznávať históriu tohto mesta. Naša sprievodkyňa Mirka nás prenádhernou Budapešťou sprevádzala prostredníctvom rôznych zaujímavých udalostí, informácií príbehov a legiend. Naša sprievodkyňa mala jedinečný výklad. Videli sme, navštívili: Námestie Hrdinov, Baziliku Sv. Štefana, nábrežie Dunaja, Budínsky hrad, Námestie Vorosmarty tér, Rybárskej bašty, Kostol Sv. Mateja a mnoho ďalších úžasných miest v Budapešti. Svedkom toho všetkého sú naše veľkolepé fotografie, množstvo zážitkov a spomienok. Po tomto historickom kolotoči sme mali prestávku na obed , nákupy a cestovali sme domov, diaľnice sú úžasné a ani sme sa nenazdali a boli sme doma.

 

Náš výlet bol skutočne neskutočný.

kolektív III.F triedy

Vyhodnotenie VIII. ročníka Súťaže stredoškolských časopisov

Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Prešove a Krajskou knižnicou P. O. Hviezdoslava zorganizovali už po ôsmykrát Súťaž stredoškolských časopisov 2021.

 

Súťaže sa mohli zúčastniť školské časopisy (v printovej i elektronickej podobe) všetkých typov stredných škôl v Prešovskom kraji. V súvislosti s covidovou pandémiou mala súťaž dvojročnú pauzu, avšak 18. 5. 2022 nám už nič nebránilo v tom, aby sme sa v Centre regionálnych dokumentov Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava zúčastnili na jej vyhodnotení. Obsahovú i grafickú úroveň časopisov posudzovali profesionáli s dlhoročnou praxou v médiách. Hodnotil sa obsah študentských periodík, ich prepojenie so životom školy a regiónu.

 

Po hodnotení a krátkom príhovore predsedu Prešovského samosprávneho kraja PaedDr. Milana Majerského, PhD., prebehlo samotné hodnotenie prihlásených časopisov odbornou porotou. Nechýbala konštruktívna kritika či cenné rady do budúcna. Nasledovala živá diskusia a v závere sa pristúpilo k vyhláseniu výsledkov.

 

Náš školský časopis, Newsletter Impulz, sa v silnej konkurencii nestratil a umiestnil sa v bronzovom pásme. Žiaci, ktorí na príprave nášho časopisu participujú, boli ocenení diplomom a vecnými cenami. Najväčšou odmenou však bolo uznanie od ľudí z novinárskeho „fachu“. Ďakujeme.

 

Veľká vďaka taktiež patrí Redakčnej rade časopisu Impulz, bez ktorej by tento časopis nemohol vznikať.

Mgr. Lukáš Zgola

Vyhodnotenie súťaže IHRA

IHRA je súťaž v tvorbe počítačových hier, je organizovaná školou UPJŠ v Košiciach. Úlohou je vymyslieť hru a priviesť ju do hrateľného stavu, následne odborná komisia hodnotí vytvorené hry. Súťaž, konaná raz ročne, je otvorená všetkým žiakom, ktorí o ňu prejavia záujem a zapoja sa do tvorby hry, ktorú odovzdajú. Súťaž má celoslovenskú pôsobnosť.

 

V tomto roku sa konalo vyhodnotenie súťaže 27. 4. formou online, aj prezenčne. Záležalo na žiakoch, aký spôsob prezentácie svojej postupovej hry si zvolia.


Výsledky našich žiakov:

 

1. miesto získal Šimon Čarný s hrouOmegaBot.

 

2. miesto získali Benjamín Vateha a Filip Halčišák s hrou Order of the Dragon

 

a Filip Cap s hrou Block Shoter získal špeciálnu cenu poroty.

 

 

Nakoniec postrehy a dojmy víťaza:

 

„V súťaži bolo 16 projektov. Väčšina z nich bola prezentovaná dištančne, ja a pár ľudí sme prišli prezenčne na UPJŠ v Košiciach. Hru som prezentoval pár minút a následne boli otázky z poroty. Projekt sa im veľmi páčil, dokonca mám už aj pár potencionálnych zákazníkov :D. Mojím najväčším prekvapením bolo, keď sa mi po súťaži ozval pán z herného vydavateľstva, porotca v súťaži, aby sme si vybavili stretnutie v ich vydavateľstve a porozprávali sa o mojej hre. Myslím, že to je najväčšia výhra, ktorú som v súťaži dostal. Veľmi sa na to stretnutie teším."

 

Všetkým gratulujeme.

Ing. Mária Šandrejová

Practice program VSD

Účelové cvičenie č. 2 – I. ročník

Dňa 2. 5. 2022 sa uskutočnilo druhé účelové cvičenie pre žiakov prvého ročníka. Miestom konania bolo Lanové centrum na Sídlisku III. Počasie nám prialo, a tak žiaci mohli absolvovať zaujímavé aktivity, ktoré si pre nich pripravili inštruktori. Náplňou cvičenia boli Technické športy, konkrétne nízke a vysoké prekážky. Ďalšou aktivitou bola zdravotnícka príprava a poskytnutie prvej pomoci ranenému. Tretia aktivita - topografia sa zameriavala na orientáciu na mape a v teréne pomocou buzoly. Celkovo sa cvičenia zúčastnilo 120 žiakov, čo predstavuje účasť 77,5%. Najlepšiu dochádzku 95% mala trieda I.A a najhoršiu 62% trieda I.SC. Veríme, že žiaci získané vedomosti a zručnosti využijú pri ďalších účelových cvičeniach a v treťom ročníku na KOŽAZE.

Mgr. Štefan Dankovič

Bedmintonový turnaj SPŠE

Po troch rokoch sa nám opäť podarilo obnoviť tradíciu bedmintonového turnaja na našej škole a zorganizovať jeho štvrtý ročník. Do turnaja sa zapojilo 30 chlapcov, ktorých sme vylosovali do hracieho pavúka. Na troch zmenšených ihriskách sa odohralo mnoho kvalitných stretnutí, niektoré zápasy sa skončili rozdielom jedného bodu. Víťazom turnaja sa nakoniec stal favorizovaný reprezentant školy Martin Štefanko z III.SB pred Šimonom Rákošom zo IV.C a príjemným prekvapením turnaja Adamom Frištykom z I.B. Víťazovi blahoželáme a tešíme sa na jubilejný piaty ročník turnaja.

Mgr. Štefan Dankovič

Skvelý úspech bedmintonistov

Naši bedmintonisti postúpili na Majstrovstvá Slovenska. Skvelý úspech sa podaril bedmintonistom Borisovi Karpjakovi a Martinovi Štefankovi na krajskom kole v bedmintone žiakov stredných škôl v Poprade. Po dvoch jasných víťazstvách nad družstvami z Kežmarku a  Popradu sme sa vo finále stretli s chlapcami s Bardejova. S menším trápením sme potvrdili úlohu favorita a zvíťazili sme 3:2 na zápasy. Chlapcom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

Mgr. Štefan Dankovič

Majstrovstvá Slovenska družstiev stredných škôl

V Prešove v športovej hale EL-PARK sa v piatok 20. mája 2022 v rámci projektu mas-wrestling na školách uskutočnili majstrovstvá Slovenska družstiev stredných škôl.

 

Organizátorom šampionátu bola Súkromná stredná športová škola ELBA Prešov. V boji o získanie titulu majstra Slovenska sa zúčastnilo 11 družstiev, ktoré reprezentovali 44 súťažiaci. Naše družstvo F. Kuriplach, D. Surgent, M. Miženčík a J. Molnár v silnej konkurencii obsadilo krásne 3. miesto. Súťažiacim blahoželáme a prajeme veľa úspechov v budúcich zápoleniach.

Mgr. Viktor Mačák

Florbalový turnaj SPŠE

Na SPŠE to po dvoch rokoch opäť žilo florbalom. Finálovým turnajom vyvrcholil v poradí už deviaty ročník. Spolu sa odohralo 22 zápasov a do turnaja sa zapojilo vyše 100 žiakov školy. Opäť sa ukázala veľká popularita tohto športu na našej škole. Úroveň zápasov, a taktiež vyrovnanosť družstiev každým ďalším kolom stúpala. O dramatické momenty nebola núdza.

 

Na finálový turnaj nakoniec postúpili triedy III.C, IV.SA a II.F. Všetky finálové stretnutia boli veľmi dramatické, plne napätia a skvelých florbalových momentov. Po tesných výsledkoch sa z víťazstva tešili chlapci z III.C pred IV.SA a II.F. Víťazom blahoželáme a tešíme sa na jubilejný desiaty ročník turnaja. Víťazné družstvo tvorili: Molitoris, Lamač, Prokop, Hanták, Banas, Čonka.

Mgr. Štefan Dankovič

English section - Majáles

Majáles is one of the most popular activity at our school. Many students, teachers and parents of students come to this dance. Usually adult people like teachers and parents come with a husband or wife but sometimes with someone else too. Students usually come with a girlfriend or a boyfriend.

 

At Majáles you can dance and there is also a lot of food so if you are hungry you do not have to leave because there is a meal ready for you. Not counting dancing and eating you can also enjoy music that is played by the official DJ. At Majáles you can meet the director and the deputy of the school. In the middle of the event you can also join a raffle. If you buy ticket for Majáles you automatically get one raffle ticket for free.

 

So if you want enjoy a decent evening full of fun and dancing then Majáles is a great opportunity for you. You can also buy tickets for Majáles and give it as a gift for your parents or someone else. I think you will like it.

Patrik Židik, II.SB

Advantages of electric cars

In these days are very popular electric cars. Many people want to have them because they have a lot of advantages against gasoline cars. They are quiet, saves your money and have no emissions.

 

Also huge benefit is that these cars don’t require any fuel, they are pure electric. That means you can park anywhere where the charger is, plug the car and wait few minutes. After few minutes modern chargers can charge a lot of energy and car will be able to drive hundreds of kilometers. And this fact is even more advantage because in this time all fuels are extremely expensive. Although electricity is not cheap, but for this time is much cheaper than fuel.

 

Next big benefit is that these cars are relatively new, so the vast majority of these cars has a lot of intelligence features, a lot of sensors and more expensive cars have self driving technologies that helps driver with driving. So these cars should be nice to drive and quite safe. Also electric cars are relatively Eco friendly. They have zero emission, because they don’t use combustion engine. But with fact that an electric cars are Eco friendly a lot of people disagree because although they are zero emission but the process of manufacturing battery is quite polluting.

 

But overall electric car should be more Eco friendly than “normal” cars. In summary electric cars have a lot of advantages and definitely these cars are future so we should get used to see them at roads.

Patrik Viktor, II.SB

Elden Ring

If you consider yourself a gamer than you must have surely heard of the astronomical success that is the launch of the game called Elden ring.

 

For those that are out of the loop Elden Ring is the highly anticipated spiritual successor to one of the most beloved game franchises ever Dark Souls.  It is developed by FromSoftware, directed by Hidetaka Miyazaki and co-written by the award-winning fantasy author George R. R. Martin. It hit the stores on 25th of February 2022 and has since sold 12 million game copies.

 

But what makes Elden Ring such a successful game? Well, a number of factors. First of all, FromSoftware has created a dedicated fanbase thanks to its past games. It also goes against many of the game industry standards but in a good way, many people were complaining that many of the new games were boring and nearly all the same and that made Elden Ring’s new approach that much more appealing. And the final reason? Well, it’s just fun, exploring an unknown world full of bosses and obstacles to overcome, making you feel good every time you beat a challenge that seemed impossible, it’s an intoxicating feeling that this game manages to capture perfectly.

 

So, to all people who are wondering what to do during the summer break, try this game out, you will not be disappointed.

Dávid Maník, II.SB

Irish expressions from Limerick (Ireland)

During our stay in town Limerick in Ireland, we have learnt many new useful words that extremely increase our language skills, but when it comes to some special expressions I have to mention word “craic“ it means – fun.  Irish people are really nice and friendly. They use to say after some greeting like hi or hello question – How are you ? But they are not expecting  respond most of the time. However, they have no problem with communication anywhere with anybody.

Filip Gurčík, III.A

Napísali o nás

SPONZORI