2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Študenti SPŠE Prešov na Robocupe 2022 v thajskom Bangkoku

V dňoch 11. -17. 7. 2022 sa v hlavnom meste Thajska Bangkok konala svetová robotická súťaž Robocup 2022. Po prestávke spôsobenej pandémiou boli medzi účastníkmi opäť aj študenti Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove. Tentokrát tím tvorili študenti budúcej IV.C, ktorí študujú odbor Elektrotechnika v študijnom zameraní Priemyselná informatika.

Filip Ondrej – hlavný konštruktér a programátor

Damián Haladej – konštrukcia mechaniky a elektroniky

Adam Strelec – programovanie pohybových algoritmov

Patrik Sašina – testovanie, analýza, prezentácia

 

O odborné zázemie a pohodu v tíme sa starali  Ing. Peter Vargovčík a  Mgr. Zdenka Liščinská.

 

Naša cesta na ROBOCUP v Thajsku začala v utorok 5. 7. 2022 pred polnocou v katarskej Dohe, na polceste medzi Slovenskom  a Thajskom. Nasledujúce štyri dni sa niesli v duchu pred-súťažného sústredenia. Spájkovačka, kliešte, káble, súčiastky, zmerať, otestovať, naprogramovať a takto dookola. Vonku teploty nad 40°, tak nás to na hoteli veľmi nerozptyľovalo, ale samozrejme pred zotmením sme sa vždy šli zohriať von. Čakala nás tam zaujímavá architektúra, teplé more, ľadová káva, rúška a greenpassy v metre, či zjednávanie cien na miestnom trhovisku.

 

 

V pondelok 11. 7. 2022 sa v hlavnom meste Thajska, Bangkok, začala svetová súťaž ROBOCUP 2022. Od posledného podujatia v Sydney 2019 uplynuli už 3 roky. Po prestávke spôsobenej pandémiou sa očakáva na súťaži o niečo srdečnejšia atmosféra. Zastúpené sú pestro všetky kontinenty.

 

 

Hneď po prílete do Bangkoku čakala našich študentov náročná noc. Bolo potrebné spracovať a odovzdať aktuálnu technickú dokumentáciu robota. 12. júla nám bola sprístupnená registrácia a tím !focus() tak mohol absolvovať v hale BITEC svoje prvé testovacie jazdy. 13. júla o 9:00 to boli práve naši študenti, ktorí svojou jazdou otvárali v kategórii Rescue Line (robot záchranár) trojdňové zápolenie v individuálnej súťaži medzi 19 tímami z celého sveta. V súťaži sme sa priebežne držali na 5. - 7.priečke, nakoniec sme skončili na hodnotnom 6.mieste.

 

 

Čerešničkou na torte bol zisk špeciálneho ocenenia za najinovatívnejší hardware, ktoré náš tím získal podobne ako 6 týždňov predtým na európskom Robocupe v Portugalsku. Na zisk tohto ocenenia mali vplyv kvalitný návrh schémy zapojenia robota, kvalitný návrh aj realizácia osadenia dosiek plošných spojov, výnimočné konštrukčné riešenia robota s množstvom prvkov navrhnutých a vytlačených na 3D tlačiarni. Po skončení individuálnej súťaže nasledovala ešte súťaž supertímov, ktorej hlavným cieľom je rozvíjať medzinárodnú spoluprácu. Náš tím na tejto úlohe spolupracoval s japonským tímom Remember. Úlohou bolo zozbierať obete z jednej miestnosti a na správne miesto ich rozdistribuovať v druhej miestnosti. V súťaži supertímov sa nám zvíťaziť nepodarilo a ďalšie poradie nebolo zverejnené. Po skončení súťaže sme sa zúčastnili aj sympózia prezentujúceho súčasný stav a perspektívy rozvoja robotiky v prospech spoločnosti.

 

 

Po prípravnom sústredení a týždennom zápolení nám odmenou bol týždeň plný zážitkov. V prvej polovici sme objavovali Bangkok, jeho úžasné chrámy, galérie, parky, múzeá a skúšali sme exotické jedlá. Všade sme sa stretávali s nesmiernou ústretovosťou a príjemným správaním  tunajších ľudí. Naši chlapci, kdekoľvek sme prišli, zaujali miestnych svojim záujmom o históriu a tradície. Odmenou nám boli informácie o miestach, ktoré by sme ako cudzinci ani nehľadali. V strede týždňa sme boli pozvaní na exkurziu na Univerzitu King Mongkut´s Institute of Technology Ladkrabang. Prezreli sme si laboratóriá robotiky a študijné oddelenie, kde sme sa dozvedeli množstvo informácií o študijných programoch na tejto univerzite. V druhej polovici týždňa sme poznávali Thajsko za hranicami mesta. Navštívili sme obchody, kde nakupujete priamo z loďky - tzv. markety na vode.  Zaujímavé boli aj obchodíky priamo na koľajniciach, ktoré sa pred príchodom vlaku vždy poskladali mimo trate. Prešli sme sa po moste, ktorý bol zničený počas druhej svetovej vojny, viezli sa po Death railway. Pri návšteve miestneho skanzenu sme hneď využili možnosť prezliecť sa do tradičných krojov a jesť tradičné jedlá. Vyskúšali sme si preosievať ryžu a pozreli si ako vyzeral pôvodný thajský dom. Asi najväčším zážitkom pre všetkých bolo kúpanie sa so slonmi a cesta k moru.

 

 

Naša cesta na súťaž by sa nemohla uskutočniť bez finančnej podpory samotnej cesty, materiálneho vybavenia aj rozvoja robotiky na škole, za ktorú ďakujeme našim sponzorom.

 

Ing. Peter Vargovčík - vyučujúci odborných predmetov, Mgr. Zdenka Liščinská - vyučujúca prírodovedných predmetov

Navštívili sme Švédsko

Od roku 2020 je škola zapojená do projektu Visual aids to make learning/teaching easier, skrátene VALT, v rámci programu Erasmus+. Na projekte škola participuje so SPŠE a VOŠ Pardubice (ČR) a tiež so školami zo Švédska, Bulharska, Francúzska a Grécka. Vzhľadom na nepriaznivú situáciu spojenú s COVID-19 sa prvé projektové stretnutia a projektové aktivity vykonávali hlavne v online prostredí, formou videokonferencií. Prvá zahraničná projektová mobilita sa konala 19. až 24. 6. 2022 v Bulharskom Burgase.

 

 

Začiatok tohto školského roka priniesol v poradí druhú projektovú mobilitu, tentoraz do Švédskeho Vaggerydu. V dňoch 10. až 17. 9. 2022 žiaci Michal Hanták, Patrik Szmolka, Damián Haladej, Martin Baluďanský a Oliver Sabol absolvovali na miestnej škole Fenix kultur-och kunskapscentrum vzdelávacie aktivity zamerané na videotvorbu. V zmiešaných medzinárodných tímoch vytvárali edukačné videá, ktoré budú uverejnené spolu s ostatnými výstupmi projektu na webovej stránke projektu http://vamlte.eu. Vo svojich videách sa zamerali napríklad na umelú inteligenciu, funkciu spaľovacieho motora, princíp činnosti dronov a iné.

 

 

Okrem vzdelávacích aktivít mali žiaci možnosť spoznávať krásy krajiny, miestnu kultúru a budovať medzinárodné priateľstvá s kolegami zo Švédska, Grécka, Bulharska, Francúzska a Českej republiky. Počas mobility žiaci predstavili svoje krajiny formou prezentácií a absolvovali prehliadku miestnej školy. Navštívili strojársku firmu AQ Enclosure Systems, kde sa presunula časť praktického vyučovania miestnej školy a tiež navštívili jednu z tovární firmy Kinnarps, ktorá vyrába kancelársky nábytok. Vo voľnom čase mohli žiaci vidieť zaujímavú expozíciu múzea firmy Husquarna, expozíciu interaktívnych fyzikálnych experimentov vo vedeckom centre Upptech a zahrať si s kolegami zo zahraničia bowling. Po návrate z mobility sa žiaci podelili o svoje zážitky a skúsenosti so svojimi spolužiakmi formou prezentácií a videí.

 

 

Do ukončenia projektu nás ešte čakajú mobility do Grécka, Francúzska a Českej republiky. Tiež budeme mať tú česť privítať u nás, na SPŠE Prešov, našich zahraničných partnerov. Týmto chceme vyjadriť vďačnosť EÚ a špeciálne programu Erasmus+ za to, že spája mladých ľudí z rôznych kútov Európy a nám, učiteľom, ponúka možnosť nazrieť do zahraničných vzdelávacích systémov.

 

 

Ing. Jozef Macej, PhD.

Sektorová konferencia o 3D tlači v Poprade

V krásnom prostredí mesta Poprad, v kongresovej sále centra Aquacity, sme sa zúčastnili na zaujímavej konferencii o 3D tlači. Dozvedeli sme sa, ako sa využíva 3D tlač a skenovanie na stredných a vysokých školách, a hlavne, aké je jej praktické využitie vo firmách. Boli nám prezentované výrobky z plastu aj kovu pre priemysel, bežné využitie, ale aj medicínu, kde táto technológia v posledných rokoch nachádza veľmi dobré uplatnenie.

 

 

 

 

Veríme, že aj u nás na škole sa táto oblasť bude naďalej rozvíjať a pomáhať nielen našim žiakom pri realizácii praktických projektov, ale aj iným ľudom, ktorý to potrebujú (projekt 3D AH).

 

 

 

 

Ing. Martin Ambrozy

Konferencia „Budujeme inteligentný Prešovský kraj a okrúhly stôl driving.digital 2022“

Konferencia „Budujeme inteligentný Prešovský kraj a Okrúhly stôl driving.digital 2022“ sa za účasti vzácnych hostí, zástupcov miest a regiónov Slovenska, slovenského priemyslu, výskumných inštitúcií, odbornej i laickej verejnosti uskutočnil v dňoch 19. - 20. septembra 2022 v historickej budove Solivaru v Prešove.

Žiaci III.SB zo SPŠE Prešov sa 20. 9. 2022 zúčastnili prednášok tejto konferencie a prehliadky výstavy, ktorá s tým súvisela.

 

 

Na požiadanie nám firma BRAIN IT, ktorá usporadúvala túto konferenciu, predviedla svoje vystavené systémy prakticky v cca polhodinovej prednáške a pozvala nás do Žiliny na exkurziu. Firma spolupracuje s dvomi katedrami elektrofakulty Žilinskej univerzity. Pracovníci firmy sú jej absolventami.

Zároveň žiaci dostali informácie o múzeu Solivar a pôvodnej bani na soľ z historického hľadiska.

 

 

Ing. Tibor Roland

Európsky deň jazykov

Jeho korene siahajú do roku 2001, ktorý bol Európskym rokom jazykov a zapojilo sa doň 45 krajín. Svojimi aktivitami vtedy poukázal na jazykovú rozmanitosť v Európe a vyjadril podporu jazykovému vzdelávaniu. Rada Európy tak vyhlásila deň 26. september za Európsky deň jazykov. Tento deň je oslavou jazykovej rôznorodosti členských krajín, ktoré tvoria súčasť bohatého kultúrneho dedičstva a tradícií.

Všeobecnými cieľmi Európskeho dňa jazykov sú:

  • upozorniť verejnosť na dôležitosť štúdia jazykov, zvyšovanie mnohojazyčnosti a medzikultúrneho porozumenia.
  • podpora jazykovej a kultúrnej rozmanitosti Európy.
  • podpora celoživotného jazykového vzdelávania v školách i mimo škôl.

Každoročne Európsky deň jazykov oslavujeme zaujímavými aktivitami aj na našej škole. Vyučujúci cudzích jazykov v tento deň pre žiakov pripravili v ranných hodinách vo vestibule školy tradičný anglický čaj s mliekom, žiaci sa mali možnosť ponúknuť aj s cookies či cukríkom a prečítať si zaujímavé príslovia v slovenskom a anglickom jazyku. Popritom sa zastaviť pri obrazovke a sledovať priame vysielanie správ v anglickom jazyku a porozprávať sa so svojimi spolužiakmi.

Na vyučovacích hodinách žiaci absolvovali prednášky s pozvanými hosťami Mgr. Ondrejom Fečom o posunkovej reči, Mgr. Romanom Eštočákom o rómskom jazyku a Mgr. Jonathanom Grestym, ktorý pútavo rozprával o reáliách Spojeného kráľovstva Veľkej Británie.

Aj samotní vyučujúci anglického jazyka si pre žiakov pripravili vyučovacie hodiny plné súťaží, kvízov a jazykolamov či sledovanie skrátenej verzie rozprávky Shrek narozprávanej v rôznych európskych jazykoch.

A ako hodnotili tieto aktivity samotní žiaci? Prečítajte si niektoré ich vyjadrenia:

Na vyučovanie anglického jazyka s pánom Jonathanom Grestym v rámci Európskeho dňa jazykov budem ešte dlho spomínať. Každého určite zaujal svojím vystupovaním a svojským humorom, ktorý z neho vyžaroval celú hodinu. Zábavnou formou sme odpovedali na jeho 20 otázok o udalostiach spojených s Veľkou Britániou a za správne odpovede nás čakala odmena v podobe typického anglického nápoja - vrecúška čierneho čaju. – Frederik, III.A

Hodina s Jonathanom Grestym bola príjemná zmena od klasickej výučby angličtiny podobne ako hodiny s lektorom Christopherom Gleavesom. Myslím si, že je prospešné mať na škole hodiny s lektormi, keďže angličtina v teórii a praxi sú dve rozdielne veci, a tieto hodiny nám približujú, ako v skutočnosti rozprávajú rodáci z Anglicka. V prípade jazykov je lepšie raz počuť ako stokrát vidieť. – Matej

Pán Mgr. Eštočák nám priblížil kultúru rómskeho jazyka a chápanie sveta Rómov. Pripomenul nám dôležitosť zachovania komunikácie v materinskom jazyku a hlásenia sa k svojej rodnej reči. Európsky deň jazykov znamenal pre nás nielen príjemné spestrenie dňa, ale pomohol nám uvedomiť si multikulturalitu Slovenska. - Samuel, III. SB

Aktivita so Shrekom bola podľa môjho názoru zábavná, páčilo sa mi, že to bolo formou „súťaže“ a žiaci sa mohli zapájať. Dozvedeli sme sa ako niektoré, pre nás nie bežné, jazyky znejú a taktiež sme sa o nich dozvedeli mnoho faktov. – Marián, III. B

Prednáška s pánom Mgr. Fečom nám viacerým v mnohom otvorila oči. Nevedel som, že posunková reč nie je jednotná pre všetky krajiny na svete. Každá krajina má svoje vlastné znaky, ktoré pri dorozumievaní sa používajú ľudia s hendikepom nepočujúcich alebo nedoslýchavých. Naučil nás niektoré základné gestá, ako napr. ako pozdraviť dobrý deň, poďakovať sa a poprosiť o pomoc. – Samuel, II. SC

Potešilo nás, že žiakom sa pripravené aktivity páčili, naučili sa nové slovíčka v angličtine i niektorých iných cudzích jazykoch a boli pre nich náučným a príjemným spestrením dňa.

Mgr. Miroslava Gajdošová

Skvelá správa pre študentov našej školy, DofE je už na škole!

Na našej škole vzniká miestne centrum pre program DofE. Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu je vzdelávací program pod záštitou britskej kráľovskej rodiny. Ide o jeden z popredných programov pracujúcich s mladými ľuďmi, ktorý ich pripravuje na život a zamestnanie. V roku 2013 sa do programu zapojilo viac ako milión mladých ľudí z viac ako 140 krajín sveta. Počas takmer 60-ročnej existencie DofE inšpiroval a zmenil životy viac ako ôsmim miliónom mladých ľudí na celom svete. DofE môže hrať kľúčovú rolu v rozvoji študentov mimo vyučovania prostredníctvom vytvárania príležitostí pre mládež na rozvíjanie ich zručností, zdravého životného štýlu, pomoci druhým a prostredníctvom zážitku z Dobrodružnej expedície. Za svoje úsilie sú študenti oceňovaní prestížnym certifikátom, ktorý má celosvetovú platnosť a hodnotu. Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu ráta s tým, že každý mladý človek má potenciál uspieť bez ohľadu na to z akého prostredia vychádza. Mladí ľudia, ktorí sa zapoja do programu, sa stávajú sebaistejšími, cieľavedomejšími, rozvíjajú svoje zručnosti v oblastiach ako komunikácia, riešenie problémov a líderstvo. 

 

Dňa 22. 9. 2022 a 23. 9. 2022 sa naše vyučujúce Mgr. Martina Gogová, PhD. a Mgr. Katarína Kopčák zúčastnili školenia vedúcich programu DofE. Vďaka tomuto školeniu bude možné koordinovať a viesť miestne centrum DofE na našej škole. Vyučujúce majú v najbližších dňoch usporiadať informatívne a náborové stretnutia, aby oboznámili žiakov našej školy s týmto programom. Sme nesmierne radi, že aj na našej škole budú mať žiaci príležitosť zapojiť sa do tohto programu, ktorý prispieva k rozvoju osobnosti žiaka a v neposlednom rade ponúka žiakom konkurenčnú výhodu na vybraných univerzitách, ale tiež aj u niektorých zamestnávateľov.

 

Veríme, že zavedenie miestneho centra pre DofE na našej škole bude mať pozitívny vplyv na našich žiakov, na ich „soft skills“, cieľavedomosť a rozvoj talentu.

 

Stránka Národnej kancelárie programu DofE na Slovensku: www.dofe.sk
Oficiálna stránka medzinárodnej Nadácie programu: www.intaward.org

 

Program DofE na SPŠ elektrotechnickej v Prešove:

 

V prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa DofE kontaktujte:
• Mgr. Martina Gogová, PhD. (kabinet cudzích jazykov  – 2. budova) - gogova@spse-po.sk
• Mgr. Katarína Kopčák (kabinet cudzích jazykov  – 2. budova) - kopcak@ spse-po.sk

Mgr. Martina Gogová, PhD.

Jubileum školy s novou posilňovňou

Cez prázdniny pedagógovia telesnej a športovej výchovy nezaháľali a podarilo sa im vytvoriť celkom novú školskú posilňovňu. Po vyprataní a vymaľovaní všetkých priestorov sme vyrobili horizontálne rebríky a hrazdy v jednom. Po ich namaľovaní a montáži sa robili ďalšie drobné úpravy v podobe pripevnenia tabule, dreveného obloženia a rohových líšt. Následne sa kompletne vybavila vešiakmi a lavičkami šatňa pre chlapcov a pre dievčatá. Tu sa položila aj nová podlaha. V priestoroch posilňovne sa našlo miesto aj pre umenie v podobe znaku školy, rôznych tematických kresieb a motivačných nápisov. V posilňovni sme ponechali veľkorysý priestor vhodný predovšetkým na cvičenie s vlastným telom alebo s využitím jednoduchých cvičebných pomôcok ako sú kettlebely, expandery, TRX, plné lopty či hrazdy. Samotné zriadenie posilňovne taktiež odľahčilo rozvrh hodín a zefektívnilo využitie telovýchovných priestorov. Veríme, že nová posilňovňa prispeje ku komfortu cvičenia našich žiakov a ešte viac spestrí už aj tak bohatú ponuku pohybových aktivít na škole.

Mgr. Štefan Dankovič

Kurz ochrany života a zdravia

Pre žiakov 3. ročníka začal nový školský rok trochu netradične. Lavice vymenili za pohyb v prírode. V rámci kurzu, ktorý bol rozdelený do troch dní, na nich čakala turistika, branný pretek a zdravotnícka príprava. Prednášky a praktické ukážky záchrany života nám priblížili pracovníci Červeného kríža v školskej telocvični. Súťaživosť a tímového ducha ukázali žiaci pri brannom preteku v Borkúte, kde na nich čakali rôzne stanovištia. Začínalo sa streľbou, nasledovala chôdza po lane, hod granátom na cieľ, topografia, zdravotnícka príprava a viazanie uzlov. Azda najnáročnejšou disciplínou bola turistika v Slovenskom raji, kde na žiakov čakali 2 varianty trás. Prvá možnosť: Podlesok - Suchá Belá - Podlesok. Druhá možnosť: Podlesok - Suchá Belá - Kláštorisko - Prielom Hornádu - Podlesok. Veľmi nás teší, že väčšina účastníkov kurzu si zvolila tú náročnejšiu trasu. Našli sa aj takí, ktorí došli až na Letanovský mlyn, či už to bolo spôsobené chybou v orientácii alebo si chceli jednoducho „dať viac do tela“, to však vedia len oni.

Mgr. Tomáš Bosák

Účelové cvičenie číslo 3

Dňa 12. 9. 2022 sa uskutočnilo Účelové cvičenie číslo 3 pre žiakov druhého ročníka. Žiaci postupne absolvovali šesť stanovíšť. Svoju stabilitu si otestovali na slackline, potom na nich čakalo viazanie uzlov, zdravotnícka príprava, topografia, hod granátom a poslednou disciplínou bola streľba zo vzduchovky. Cieľom bolo osvojenie si vedomostí a zručností potrebných pri ochrane zdravia a orientácii v teréne. Priemerná účasť žiakov bola 80,8% a najlepšiu dochádzku mala II. B trieda 93,1%.

Mgr. Viktor Mačák

Účelové cvičenie č. 1

Dňa 13. 9. 2022 sa študenti  1. ročníka zúčastnili Účelového cvičenia č.1 v Lanovom centre Outdoor Park v Prešove. Po krátkej  prezentácii študentov nasledovalo rozdelenie do skupín. Skupiny boli rozdelené na stanovištia, v ktorých pod vedením kvalifikovaných inštruktorov prebiehali jednotlivé tematické celky - zdravotnícka príprava, topografia, technické činnosti a športy. Cieľom cvičenia bolo  formovať vzťah študentov k problematike ochrany svojho zdravia a života, tiež zdravia a života iných, poskytnúť žiakom potrebné teoretické vedomosti, praktické poznatky,  osvojiť si vedomosti a zručnosti v sebaochrane a poskytovaní pomoci iným,  formovať predpoklady na dosiahnutie vyššej telesnej zdatnosti a celkovej odolnosti organizmu na fyzickú a psychickú záťaž. V krásnom slnečnom počasí sa cvičenia zúčastnilo 95% žiakov.

Mgr. Jozef Gmitro

Stolnotenisový turnaj SPŠE

Prvý turnaj v novom školskom roku začal stolným tenisom. Dňa 26. 9. 2022 o 15:00 sa zišli v školskej telocvični najlepší „pingpongisti“ školy. Podľa vopred vyžrebovaného turnajového pavúka si postupne zmeralo sily až 14 žiakov. Zastúpené boli všetky ročníky školy. Najlepším výkonom sa prezentoval M. Bak zo IV. B, ktorý obhájil minuloročné prvé miesto. Na druhom mieste skončil A. Choma z III. B, tretie miesto si vybojoval M. Bilský z II. C. Všetkým zúčastneným ďakujeme a tešíme sa na ďalšie turnaje.

Mgr. Tomáš Bosák

Ultimate Frisbee SPŠE

Turnaj v ultimate frisbee sa neodohral podľa našich predstáv.

V stredu 28. 9. 2022 sme využili pekne počasie a na našom ihrisku sme si zahrali zápas v ultimate frisbee. Bohužiaľ, z pôvodne prihlásených troch družstiev prišlo iba jedno. To nám ale nezabránilo dobre si zahrať a zabaviť sa. Výsledok nebol dôležitý, podstatná bola chuť dobre si zašportovať. To sa nám aj v príjemnom počasí podarilo a tí čo neprišli, môžu ľutovať. Na konci roka hádam bude väčšia odozva a chuť.

Mgr. Štefan Dankovič

Volejbalový turnaj ŠI

Prišli, zahrali a zvíťazili. Vo štvrtok 29. 9. 2022 zorganizovalo ABC – centrum voľného času a ŠI pri SOŠ technickej volejbalový turnaj, na ktorom sa zúčastnilo aj družstvo nášho ŠI. Chlapcom sa podarilo zdolať všetky mužstvá a z turnaja si odniesli pohár a diplom za 1. miesto.

 

Blahoželáme!

 

Iveta Vinklerová, vychovávateľka ŠI

English section - Last photo of Elizabeth II. How the funeral of Queen Elizabeth II. looked like?

The funeral of deceased Elizabeth II. started on Monday at 12:00 CEST in London’s Westminster estate. At the end of the ceremony the entire United Kingdom observed the memory of the Queen with two minutes of silence. Funeral was done according to strict protocol. It was attended by around 2,000 invited mourners, including members of European royal families, representatives of Commonwealth countries and world political leaders.
American President Joe Biden and his wife, President of the European Commission Ursula von der Leyen and French President Emmanuel Macron accepted the invitation to the funeral.

Slovakia was represented by President Zuzana Čaputová together with her partner. Representatives of Syria, Venezuela and Afghanistan were not invited, as Britain does not have diplomatic relations with these countries. The British royal family also did not invite anyone from Russia, Belarus and Myanmar.
The royal family released the last official photo of the queen day before the funeral. The portrait was created this year on the occasion of the celebration of the platinum jubilee of the reign of Elizabeth II, who sat on the throne for more than 70 years as the first ever British monarch in history.
Queen Elizabeth II. had several personal wishes regarding the form of her funeral. One of them was the performance of her personal bagpipe player before the national anthem God Save the King. Monday's funeral was broadcast live by the BBC and was shown live on big screens in a number of cities across Britain.
Normal life was stopped - supermarkets and shops were mostly closed, unions have postponed strikes, sports clubs have postponed matches and employers have been advised to give staff the day off to honor the Queen.

19:24 – Britain said goodbye to its longest-reigning monarch. The last ceremony was private, purely with the family of Queen Elizabeth II. It was not accessible to the public or television cameras. Details of the private ceremony, which was scheduled to begin at 8:30 p.m. CEST, have not been released by the Buckingham Palace, explaining that it is a "deeply personal family event."

Samuel Verešpej, II.SA

Napísali o nás

SPONZORI