2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

SPŠE získala ocenenie „Digitálna jednotka“

SPŠ elektrotechnická v Prešove bola ocenená cenou "Digitálna jednotka" ako jedna z 20 inštitúcii v rámci Digitálnej koalície za doterajšie splnenie všetkých svojich záväzkov. Škola sa tiež umiestnila na prvom mieste v hlasovaní účastníkov medzi vzdelávacími inštitúciami. Ocenenie patrí všetkým, ktorí sa podieľali na splnení záväzkov školy, a to za zavedenie nových predmetov IoT a Aplikácia Internetu všetkého v odbore Elektrotechnika, nové predmety Projektový manažment, Programovanie mobilných aplikácií a Kybernetická bezpečnosť v odbore IST a všetkým, ktorí participovali na uzavretí partnerstiev so základnými školami a organizovaní súťaží pre ZŠ, vzdelávacích kurzov Junior akadémie a novej aktivity Dievča SPŠE v IT.

O dané ocenenie sa pričinili nielen zamestnanci a vedenie školy, ale aj partneri z radu firiem a profesijných zoskupení, ktorí podporujú školu v daných aktivitách. V budúcnosti chceme ako člen Digitálnej koalície v našich aktivitách pokračovať a rozširovať ich o nové oblasti.

Viac informácii na: https://digitalnakoalicia.sk

Ing. Martin Broda, PhD.

Bronz z Regionálneho turnaja FLL

Dňa 9.1. 2020 sa v košickom Kulturparku konalo jedno zo siedmich regionálnych kôl projektovej robotickej súťaže FLL (First Lego League) na Slovensku. Našu školu tam v konkurencii 18 tímov z východného Slovenska reprezentoval tím Speshari v zložení Filip Ondrej, Patrik Sašina, Michal Dzurík, Adam Strelec, Michael Kolesár, Damián Haladej, Martin Baluďanský (všetci I.C), Jakub Šepeľa (I.SA), Daniela Chovancová (III.F) a Matej Mazúr (II.SB).

Súťažný maratón začal otvorením o 8:30 a skončil vyhlásením výsledkov o 17:00. Súťažilo sa v štyroch disciplínach – Tímová spolupráca, Robot Dizajn, Výskumný projekt a Robot Game. Náš tím mal v tejto súťaži 8 nováčikov a všetci Speshari bojovali naozaj príkladne. Najhodnotnejší výsledok sme dosiahli v disciplíne Výskumný projekt – 3.miesto. Náš projekt Eco City podporujúci ekologický rozmer budovania lepších miest pre život zaujal porotu natoľko, že ho navrhla na udelenie špeciálnej ceny za Inovačné riešenie. Na diaľku sa s nami tešil spoluautor EcoCity Samuel Farkaš (IV.B), ktorý zo zdravotných dôvodov na súťaži chýbal. Tri najlepšie projekty dostali priestor na verejnú prezentáciu pre všetkých účastníkov súťaže a záujem o mobilnú aplikáciu EcoCity bol skutočne veľký.

Pretože sme boli ako škola oslovení zorganizovať regionálne kolo tejto súťaže na budúci rok, zaujímali sme sa aj o organizačnú stránku tohto zaujímavého podujatia. Spoločná pizza dochutila naše záverečné interné vyhodnotenie celého doterajšieho snaženia krúžku robotiky a s novými cieľmi sa púšťame do ďalšej výzvy, ktorou je súťaž Robocup.

Ing. Peter Vargovčík, Ing. Martin Ambrozy

Ako môže vyzerať „Vzdelávanie pre prax“ v Microsoft Student Partners

Microsoft Student Partners je medzinárodný program Microsoftu prevažne pre študentov vysokých škôl. Do programu MSP v roku 2019 pribudlo asi 1 700 študentov z celého sveta. Z toho je 15 študentov zo Slovenska, ktorí predtým absolvovali slovenský program Študentské trénerské centrum Microsoft.

A ako vyzerá činnosť takého študenta MSP pred Vianocami? Napríklad takto:

29.11.2019 – sa konal historicky prvý Summit MSP na Slovensku, Microsoft Bratislava - stretnutie všetkých slovenských študentov MSP. Zo študentov SPŠE Prešov sa ho zúčastnili absolvent Matej Hakoš a študent Matej Mazúr. Hovorilo sa na ňom o pripravovaných aktivitách slovenských študentov MSP.

12.12.2019 – na INTUNE akadémii, Premonštátske gymnázium Košice sa zúčastnil Matej Mazúr. Bol to workshop pre moderných správcov spojený s praktickými cvičeniami ako spravovať IT zariadenia v škole.

13.12.2019 – študenti ŠTC a MSP Filip Biľ (Gymnázium Konštantínova 2 Prešov), Andrej Kapusta (BGMH Sučany), Elizabeth Karpukhina (Gymnázium Malacky), Matej Mazúr (SPŠE Prešov) si pripravili pre študentov 5. ročníka Gymnázia Konštantínova 2 Prešov prednášku o Microsoft Azure.

16.12.2019 – na výberovom konaní ŠTC, Microsoft Bratislava sa zúčastnili aj starší študenti MSP a ŠTC. Matej Mazúr pre uchádzačov prezentoval program ŠTC. Do ročníka 2019 bolo nakoniec vybraných 17 najlepších študentov zo slovenských stredných škôl.

Ing. Martin Broda, PhD.

Digitálna garáž – certifikácia z oblasti digitálneho marketingu

Študenti IV.F triedy odboru ITM v spolupráci so spoločnosťou Google na predmete OTM využili možnosť zlepšiť svoje digitálne zručnosti vďaka projektu Digitálna garáž.

Projekt Digitálna garáž je určený každému, kto má záujem zdokonaliť sa v digitálnych zručnostiach, ktoré môže využiť pre svoj kariérny aj osobný rozvoj.

Prostredníctvom online školenia sa tak naučili vyťažiť z dnešnej digitálnej doby čo najviac. Študovali online 26 tém z oblasti digitálneho marketingu prostredníctvom video návodov s použitím praktických príkladov.

Dozvedeli sa, ako efektívne využívať sociálne siete, tvoriť webové videá alebo správne používať vyhľadávacie nástroje.

Vďaka projektu si zlepšili svoje zručnosti pre 21. storočie. 

Po jeho úspešnom absolvovaní získali certifikát od spoločnosti Google.

Ing. Vladimíra Pastirová

Lyžiarsky výcvikový kurz – SKI park Vyšné Ružbachy

V termíne 27. 1. 2020 – 31. 1. 2020 sa žiaci našej školy zúčastnili lyžiarskeho výcvikového kurzu. Tento rok absolvovali prvý kurz triedy  II.C, II.SA a II.F, ktoré sa zdokonaľovali v lyžiarskom umení v SKI parku Vyšné Ružbachy.

Kurzu sa zúčastnilo spolu 79 žiakov a dozeralo na nich sedem pedagógov spolu so zdravotníkom a externým inštruktorom snowboardu. Zdravotník našťastie nemusel riešiť veľké úrazy, dvaja žiaci ale kurz predčasne opustili kvôli chorobe.

Hlavnou aktivitou bol lyžiarsky výcvik. Tri družstvá pokročilých lyžiarov sa zdokonaľovali, vychutnávali si upravenú zjazdovku od prvého dňa. Najviac obdivu si zaslúžili dve družstvá začiatočníkov. Počúvali pokyny svojich inštruktorov, preukázali obrovskú snahu a napredovali zo dňa na deň. Niektorí z nich sa ku koncu odhodlali aj na prudšie zjazdovky. Tento rok sme mali 15 snowboardistov rozdelených na družstvo pokročilých a začiatočníkov. Hlavne tí preukázali obrovskú snahu a odolnosť voči množstvu pádov v začiatkoch svojho snaženia. Vo štvrtok sme zorganizovali lyžiarsku súťaž zručností, kde okrem rýchlosti museli žiaci preukázať aj zručnosť v obúvaní lyží či vyšľapaní do svahu. Medzi pokročilými sa tešili z víťazstva žiaci II.C Žula, Lokaj, Vojdula. Súťaž začiatočníkov ovládli chlapci z II.SA Kopčan a Mika.

LVK však nebol iba o lyžovaní. Popoludnie v stredu patrilo oddychu, využili sme ho na zoznámenie sa s kúpeľným areálom a priľahlým okolím. Žiakov zaujal predovšetkým kráter s termálnou vodou či Biely dom. Svahy boli upravené, počasie nám taktiež veľmi prialo. Všetci po výcviku oddychovali v bazéne a saune. Po večeri žiaci absolvovali prednášky o metodike lyžovania, lyžiarskom kódexe, najčastejších úrazoch pri lyžovaní a poskytovaní prvej pomoci. Kto vládal, a bolo ich dosť, pokračoval pri futbale v telocvični, stolnom tenise alebo biliarde.

Veríme, že lyžiarsky kurz splnil svoj účel, žiaci sa zdokonalili v tejto peknej zimnej aktivite a už teraz sa tešíme na ďalšie vydarené kurzy.

Mgr. Štefan Dankovič

Aktivity tried

I.SA na bowlingu

Naplánovali sme si príjemné spoločné popoludnie a nachvíľu sme sa odpútali od každodenného študentského stereotypu.

Vo štvrtok 30.1. 2020 pred posledným dňom nášho prvého polroka stráveného na škole sme sa vybrali vyskúšať bowlingové dráhy v hoteli Lineas. Mnohí z nás si vyskúšali túto hru prvýkrát, ale po prvej hodine hry sa rozdielne schopnosti vyrovnali. Vynikajúce hody sa striedali s tými slabšími, padali nuly aj desiatky, aj žliabky si užili pozornosti, ale celý čas športovú náladu sprevádzala radosť, veselé rozhovory, smiech a pohoda. Rozoberali sa rôzne filozofické témy. Strávili sme príjemné dve hodinky v spoločnosti spolužiakov a triednej profesorky. Určite to nie je naša posledná návšteva bowlingu.

Kolektív triedy I.SA

IT Coding Club – Digitálne publikácie

Dňa 31.1. 2020 sme sa my, dievčatá z III.F triedy, zúčastnili kurzu IT Coding Clubu - Digitálne publikácie v Žiline. Naučili sme sa ako pracovať v programe Adobe InDesign, ako vytvoriť brožúru, vkladať obrázky, texty, tvary a následne ich upraviť po častiach alebo ako celok.

Vytvorili sme si vlastnú brožúru týkajúcu sa pohybu cyklistov, chodcov a áut v Bratislave. Naša snaha bola ocenená  certifikátom o úspešnom absolvovaní kurzu. Tieto skúsenosti určite využijeme aj v budúcnosti pri práci v grafickom dizajne.

 

Dievčatá z III.F triedy

Stužková slávnosť v podaní IV.B

Dňa 24.1. 2020 sa nám, IV.B, uskutočnila stužková slávnosť v priestoroch jedálne Prešovskej univerzity v Prešove.

Stužková slávnosť sa začala o osemnástej hodine nástupom žiakov a následným stužkovaním. Po tomto slávnostnom akte nasledovali príhovory, prípitok, učiteľský, rodičovský a partnerský tanec.

Najlepšou a najzaujímavejšou časťou našej stužkovej slávnosti bol náš skromný program, ktorý začal o 21:00 spomienkovým videom, na ktorom diváci mohli vidieť každého žiaka IV.B s troma fotkami: fotka z detstva, oznamková fotka a vtipná fotka zo školy. Program pokračoval prvým číslom našich troch spevákov, ktorí predviedli hudobné číslo Bohemian Rhapsody od skupiny Queen. Títo traja umelci boli tajne zapnutí v lyžiarkach a lyžiach, ktoré boli privŕtané k paletám. Vďaka tomuto vylepšováku mohli predvádzať rôzne ohybné kreácie. V druhom čísle sme si pripravili scénku, nahnevaného čašníka a nespokojného zákazníka. Ďalšie čísla nasledovali: spevák s piesňou Tequila, Pošta pre teba a moderné tance. Na záver programu sme divákom pustili video z kradnutia triednej knihy, ktoré malo žáner komediálnej detektívky. Originalitou tohto videa bolo záverečné rozuzlenie na mieste stužkovej slávnosti, kde sme video prepojili s realitou, a tak sme divákovi priniesli jedinečný zážitok, na rozdiel od klasického konceptu kradnutia triednej knihy. Program sme nezvyčajne zakončili pečatením triednej knihy.

Celkové dojmy a ohlasy sme mali nadpriemerné, čo nás nesmierne potešilo a taktiež zabezpečilo pokračovanie zábavy do skorého rána, ktorá bola prerušená už len tradičnou čiernou kronikou o polnoci. Veľmi pozitívnym faktorom bolo aj spoločné zabávanie sa s učiteľmi, ktoré nebolo prerušené žiadnymi nepríjemnosťami.

Naša nezabudnuteľná stužková slávnosť nám rozhodne ostane v pamäti, ale aj v srdci. Budeme na ňu navždy spomínať len a len v dobrom.

Richard Vitkovič a kolektív triedy IV.B

Deň otvorených dverí - 18.2.2020

Odovzdanie dekrétov novovymenovaným riaditeľom stredných škôl

29.1. 2020 sa na pôde Prešovského samosprávneho kraja uskutočnilo odovzdávanie dekrétov novovymenovaným riaditeľom štyroch stredných škôl. Z rúk predsedu PSK PaedDr. Milana Majerského si menovací dekrét prevzala aj Ing. Iveta Marcinčinová, ktorá sa funkcie riaditeľky SPŠ elektrotechnickej v Prešove ujíma od 1.2. 2020.

Predseda PSK M. Majerský novovymenovaným riaditeľom zaprial mnoho trpezlivosti, entuziazmu, správnych rozhodnutí a úspešných projektov, ktoré posilnia dobré meno im zverených vzdelávacích inštitúcií.

Srdečne blahoželáme !

Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

Dňa 15.01. 2020 sa konalo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku na súkromnom gymnáziu DSA v Sabinove, v ktorej museli súťažiaci preukázať nadpriemerné zručnosti v anglickom jazyku, ktoré môžu žiaci nadobudnúť najmä samoštúdiom. Našu školu na olympiáde reprezentoval výherca školského kola Branislav Bilý zo IV.SB triedy. V konkurencii desiatich súťažiacich obsadil v kategórii 2 D (kategória pre stredné odborné školy) celkové piate miesto. Účastníci preukázali svoje schopnosti v úlohách, ktoré zahŕňali slovnú zásobu, gramatiku, počúvanie a čítanie s porozumením, voľný rozhovor a prácu s obrázkom. S celkového počtu 70. bodov ich získal náš žiak 49,5. Skúsenosti, ktoré B. Bilý získal na tejto súťaži, mu určite pomôžu pri úspešnom zvládnutí maturitnej skúšky z anglického jazyka, pretože na tejto skúške sa testujú podobným spôsobom takmer totožné zručnosti.  K dosiahnutému výsledku mu blahoželáme.

Mgr. Ján Bajúsz

OK v bedmintone

Naši bedmintonisti postúpili na krajské kolo! V utorok 21.1. 2020 družstvo chlapcov  SPŠE v zložení Juraj Brilla a Boris Karpjak potvrdilo úlohu mierneho favorita a postúpilo na krajské kolo v bedmintone. V skupine sme mali za súperov školy GK2, Gymnázium Solivarská a SOŠ podnikania. Vo všetkých stretnutiach sme jasne dominovali v pomere 3:0 na zápasy a postúpili sme do finále. V ňom sme sa stretli s Gym. Sv. Moniky, ktoré už bolo zdatnejším súperom. Napriek dvom prehratým setom sme ale opäť zvíťazili 3:0 a zaslúžene postúpili na krajské kolo. Chlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

Mgr. Štefan Dankovič

Projekt Rozhoduj o Európe - Staň sa na deň tvorcom európskej politiky

V novembri sa Richard Klimko (III.F) zúčastnil vzdelávacieho projektu Rozhoduj o Európe - Staň sa na deň tvorcom európskej politiky a v  silnej konkurencii v regionálnom kole obsadil 3. miesto. Postúpil tak do januárového finále v Bratislave. Opýtali sme sa Richarda, ako hodnotí svoju účasť na tomto podujatí.

 „V dňoch 22.1. – 26.1. 2020 som mal možnosť zúčastniť sa projektu Rozhoduj o Európe v Bratislave a zažiť modelovú situáciu zasadania Európskeho parlamentu. Jeho cieľom bolo v mladých ľuďoch vzbudiť záujem a iniciatívu v oblasti politického života, legislatívneho procesu a participácie na riadení inštitúcií EÚ.

Mali sme sa vžiť do roly ministrov členských štátov a europoslancov a riešiť dva konkrétne legislatívne návrhy - Nariadenie o obchodovaní s tovarom určeným na mučenie a Smernicu o pracovných podmienkach. Našou úlohou bolo zakomponovať čo najviac postojov svojej strany/krajiny  a dané dokumenty schváliť, pripadne odmietnuť.

Pre všetkých účastníkov organizátori akcie zabezpečili aj ubytovanie s plnou penziou a rozmanitý program, ktorý zahŕňal aj prehliadku mesta, prednášky o európskych projektoch či diskusiu s europoslancom zo Slovenska Vladimírom Bilčíkom a europoslankyňou z Českej republiky Markétou Gregorovou . Z akcie som si odniesol zaujímavé poznatky, skúsenosti a zážitky a teším sa na ich uplatnenie v bežnom živote.“

 

Richard Klimko, študent III.F

Certifikácia Olymp – Mzdy a personalistika

V dňoch 15.1. a 28.1. 2020 študenti tretieho ročníka odboru ITM v rámci predmetu PXA ukončili záverečným testovaním ďalšie vzdelávanie v oblasti školenia OLYMP – Mzdy a personalistika. Mzdový softvér OLYMP (Kros, a. s.) je určený na tvorbu a spracovanie miezd prostredníctvom mzdového programu - popredného ekonomického softvéru na súčasnom trhu na spracovávanie miezd a personalistiky.

Študenti absolvovali záverečné testovanie z praktickej časti a získali zručnosti a znalosti v nastavení mzdových procesov pre nový zakladajúci podnik, v oblasti personalistiky zamestnancov, zadávania jednotlivých zložiek miezd so zameraním na výpočet úkolových a časových miezd, na prácu nadčas a nadčasové príplatky, na náhradu mzdy za dovolenku, na odmeny a príplatky zamestnancov, na výpočet dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnancov, na daňové bonusy a nezdaniteľné časti základu dane pre zamestnanca, na výpočet priemerov na dovolenky a nadčasy, denné vymeriavacie základy a na spôsoby vystavenia a tlače mzdových dokumentov.

Certifikát Olymp – mzdy a personalistika získavajú 16 študenti III. F triedy: Baško, Budaiová, Centko, Herstek, Chovancová, Kamenický, Koscelník, Kostkášová, Lejko, Omachel, Onofrejová, Rokošný, Staneková, Vagaský, Vyrostek, Zachar.

Srdečne blahoželáme!

 

VYCHOVÁVAME PRE ŽIVOT,

VZDELÁVAME PRE PRAX!

Ing. Vladimíra Pastirová

Obvodné kolo vo volejbale

Naši volejbalisti potvrdili rolu favorita a v nových dresoch postúpili do finále obvodného kola. V skupine sme postupne zdolali ELBU, Gymnázium sv. Moniky a Gymnázium P. P. Gojdiča 2:0 na sety a zaslúžene postúpili do finále obvodného kola, blahoželáme.

Mgr. Štefan Dankovič

Január v ŠI

Čas letí ako voda a my vstupujeme nielen do nového roka, ale aj do nového desaťročia. Chcem Vám teda zaželať veľa, veľa zdravia, šťastia, osobných a pracovných úspechov. Príchod študentov po vianočných prázdninách bol plný rozhovorov o zážitkoch, darčekoch, stretnutiach. Mnoho študentov už netrpezlivo čakalo, kedy si pôjdu zacvičiť do školskej posilňovne, zahrať futsal, stolný tenis či stolný futbal. Všetky tieto športové aktivity patria v našom ŠI medzi najobľúbenejšie. Okrem športových aktivít nechýbajú ani tie výchovné a vzdelávacie.

14.1.2020 absolvovali študenti 4. ročníka malý vedomostný kvíz v spoločenskej miestnosti  z ELE a IST. Opakovali si učivo od prvého až po koniec tretieho ročníka. Odborný kvíz pozostával z 21 otázok s možnosťou odpovede a ,b ,c ,d.  

16.1.2020 navštívila náš ŠI školská poradkyňa Ing. A. Dlugošová. Spoločenskú miestnosť zaplnilo 43 študentov 1. ročníka, ktorí si vypočuli prednášku na tému - alkohol a jeho negatívne dôsledky na ľudský organizmus. Prváci si ju so záujmom vypočuli a zapájali sa do záverečnej diskusie.

Pre študentov tretieho ročníka bol pripravený kvíz - spoločenská etiketa. Kvíz mal prispieť k orientácii mladého človeka v oblasti spoločenského spolunažívania, poradiť ako sa správať v jednotlivých situáciách každodenného života, ale aj pri ojedinelých a slávnostných príležitostiach, upozorniť na platné normy. Študenti sa oboznámili s týmito témami: pozdrav, poďakovanie, predstavovanie, správanie sa pri jedálenskom stole a v hromadných dopravných prostriedkoch. Slušným a príkladným správaním prospievame nielen ostatným, ale predovšetkým sebe.

Môžeme sa pochváliť aj úplne novými športovými dresmi vo farbách školy pre našich športovcov, v ktorých budú reprezentovať školu a náš školský internát.

A máme tu koniec januára, ktorý sa niesol v duchu športových aktivít a poctivého štúdia. Študenti sa snažili opraviť si známky, čakali ich písomky a učenie do večerných hodín. Polrok sa nezadržateľne blíži, a tak dúfame, že všetkým našim internatistom sa podarilo opraviť si známky a taktiež, že rodičia aj učitelia budú s ich výsledkami spokojní.

Čerešničkou na torte na konci mesiaca január je lyžiarsky výcvik v krásnom prostredí Vyšných Ružbách pre študentov druhého ročníka.

Mgr. Viera Barjaková

SPONZORI